Volledig scherm
Stephan Billiet, afgelopen woensdag in Halle. © Reuters

‘Schutter Halle bekent daad en extreemrechts, antisemitisch motief’

UpdateDe 27-jarige Stephan Billiet heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij afgelopen woensdag in de Duitse stad Halle. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. Ook heeft de man verteld te hebben gehandeld uit een extreemrechts, antisemitisch motief. Dat melden verschillende Duitse media.

Volgens het Duitse tijdschrift Focus deed de schutter zijn uitgebreide bekentenis gisteravond bij de onderzoeksrechter. Daarbij zou hij veel details hebben gegeven over zijn daad. 

Billiet schoot afgelopen woensdag in het rond in Halle. Hij doodde twee mensen bij een synagoge. De slachtoffers waren een 40-jarige vrouw uit Halle en een 20-jarige man uit Merseburg. De schutter wilde kennelijk veel meer slachtoffers maken. In een vooraf op internet geplaatst manifest, onderschept door een Amerikaans bedrijf dat online extremisten volgt, schreef de vermeende schutter dat hij zoveel mogelijk ‘anti-blanken’ wil doden, ‘bij voorkeur Joden’. Toen het niet lukte om de synagoge binnen te komen - Billiet vuurde meerdere keren tevergeefs op de toegangsdeur - schoot hij een voorbijgangster en een klant van een Turks eethuis dood.

De 27-jarige Duitser filmde het doodschieten van de twee personen. Van die opname - die 35 minuten lang live werd uitgezonden -  was al bekend dat deze antisemitische en extreemrechtse verwijzingen bevatte.

Zelfgemaakte wapens

Door een defect aan minstens een van zijn vuurwapens zijn meer slachtoffers uitgebleven. De vuurwapens maakte Billiet - die eerder ook in dienst was van het Duitse leger - voor een groot deel met behulp van een 3D-printer. Een huiszoeking in de woning waar de twintiger woonde met zijn moeder en in een werkruimte, leverde volgens justitie een ,,grote hoeveelheid’’ wapens op. ,,Ogenschijnlijk allemaal zelfgemaakt’’, aldus procureur-generaal Peter Frank van het federale parket gisteren.

De schutter werd woensdag uiteindelijk gearresteerd in een taxi in Wiedersdorf, vlakbij snelweg A9 Berlijn-München. Daarbij werd geschoten en raakte hij gewond aan zijn hals. Hij moest worden geopereerd aan die wond. De Duitse politie trof na de aanval ook vier kilo springstof en talrijke ontstekingsmechanismen aan in de auto van de man.

Gisteren werd Billiet overgevlogen naar Karlsruhe om daar voor de onderzoeksrechter te verschijnen.  

Bij zijn daad kwamen woensdag twee mensen om het leven: