Volledig scherm
Fiona Viotti. © Facebook

Seksschandaal op beroemde kostschool: getrouwde lerares (30) heeft relatie met vijf scholieren

In Zuid-Afrika is een lerares van een exclusieve kostschool in opspraak geraakt omdat ze over een periode van zes jaar een seksuele relatie had met minimaal vijf scholieren. De 30-jarige Fiona Viotti, lerares geschiedenis en waterpolo, nam daags voor de onthulling van het seksschandaal ontslag. Mogelijk hangt haar nog een straf boven het hoofd. Haar echtgenoot heeft inmiddels een echtscheiding aangevraagd.

De praktijken op het goed aangeschreven Bishops Diocesan College in Kaapstad kwamen aan het licht nadat een 18-jarige scholier alles opbiechtte aan zijn ouders. Zij namen contact op met een advocaat en de directeur van de prestigieuze school. ,,In het begin deed onze zoon er vrijwillig aan mee”, getuigen de ouders anoniem tegen lokale media. ,,Maar uiteindelijk werd hij slachtoffer. Toen hij een punt wilde zetten achter de relatie, werd ze heel chagrijnig en intimiderend. Zij wilde hem niet laten gaan.”

Het schoolbestuur nam de aantijgingen serieus en startte een onderzoek. Daaruit bleek dat de lerares met minstens vier andere studenten het bed had gedeeld over een periode van zes jaar. Ook stuurde ze de studenten pikante video’s en foto’s van zichzelf, die op sociale media werden verspreid en zelfs hun weg naar PornHub vonden. Haar laatste relatie met een scholier dateert van begin dit jaar, ongeveer twaalf maanden nadat ze trouwde met haar echtgenoot. Die wil na deze onthullingen niets meer met haar te maken hebben.

Diep bedroefd

Viotti, een voormalig topmodel voor het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated, hoeft voorlopig niet op een sanctie te rekenen, omdat ze op eigen initiatief ontslag heeft genomen. ,,Toen de lerares met onmiddellijke ingang ontslag nam, kon de school geen disciplinaire maatregelen meer tegen haar nemen”, aldus directeur Guy Pearson in een verklaring. ,,Als school zijn we bedroefd door deze gebeurtenissen en blijven we ons inzetten voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van de getroffenen.”

Vooralsnog is er nog geen aangifte gedaan tegen de lerares. De ouders beraden zich nog wel op vervolgstappen. De school kijkt samen met een advocaat of er nog verdere maatregelen nodig zijn. Zelf houdt Viotti, een nicht van een beroemde Zuid-Afrikaanse rugbycoach, de kaken stijf op elkaar. Haar advocaat William Booth stelt dat zijn cliënt onder ‘medische zorg’ is geplaatst nadat het nieuws naar buitenkwam. In een briefje aan de ouders zei de vader van Viotti dat hij dankbaar was voor de ‘berichten van steun die we hebben ontvangen na de verwoestende gebeurtenissen waar mijn dochter bij betrokken was’. ,,Uiteraard is Fiona’s gezondheid en veiligheid onze prioriteit op dit moment en we zullen er alles aan doen om haar te helpen.”

Prestigieus

Het Bishops Diocesan College in Kaapstad is een van de duurste en meest gerenommeerde scholen voor jongens in Zuid-Afrika. Er werken 110 leerkrachten die aan meer dan 1300 leerlingen les geven. De school werd in 1849 opgericht door Robert Gray, bisschop van Kaapstad.