Mensen protesteren tegen stierenvechten
Volledig scherm
Mensen protesteren tegen stierenvechten © anp

Stier doodt bejaarde man (82) bij stierenrennen in Spanje: 'Het was verschrikkelijk’

In het Spaanse dorpje Horche, zestig kilometer van Madrid, is vandaag tijdens het stierenrennen een man om het leven gekomen. De stier stak met zijn horens in de buik en de dij van het 82-jarige slachtoffer, meldden de hulpdiensten.

,,Ik zag de man pas toen hij al op de grond lag, maar het was verschrikkelijk”, zei burgemeester Jose Manuel Moral tegen lokale media. De festiviteiten die voor dinsdag en woensdag op de planning staan, gaan gewoon door.

Horche ligt in het midden van Spanje, zo’n 60 kilometer ten noordoosten van Madrid. Het is de tweede keer in twee weken dat iemand in Spanje tijdens het stierenrennen om het leven komt. Eind augustus werd in Cuéllar een 62-jarige man door een stier gedood. 

In totaal zijn er al zeker zestien mensen om het leven gekomen bij de zogenoemde ‘bullruns’. 

Demonstraties tegen stierengevechten

Peter Janssen, een van de bekendste dierenrechtenactivisten van Nederland, is een fel tegenstander van de stierengevechten in Spanje en voert er al jaren actie tegen. In mei verstoorde hij nog een groot stierengevecht in Sevilla. De Brabantse activist, ook wel bekend als de ‘Vegan Streaker’, rende door de arena met spandoeken en teksten op zijn lichaam.

,,Wij weten dat het stierenvechten een hot item is in de Spaanse maatschappij en dat heel veel mensen het stierenvechten liever afgeschaft zien”, zei hij toen. ,,Het is niet uit te leggen aan de bevolking dat gemeentes in Spanje duizenden en duizenden euro’s subsidies uitgeven aan een stierengevecht terwijl dat ook naar schoolboeken of betere zorg kan gaan. Wij zullen blijven strijden voor een wereld zonder stierenvechten!”

Dierenactivisten van de Vegan Strike Group eisen een wereldwijd verbod op stierengevechten en stierenrennen.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.