Volledig scherm
Wegwerkers nemen pauze in de volle zon in Texas. De staat gaat momenteel gebukt onder een hittegolf. © EPA

Stroomprijs explodeert in Texas door hittegolf

Door de aanhoudende hitte in de Amerikaanse staat Texas zijn de prijzen voor een megawattuur stroom geëxplodeerd. Op het hoogtepunt moesten energiemaatschappijen hiervoor meer dan 9000 dollar neertellen.

Dinsdag steeg de temperatuur in Dallas naar 39 graden en de vraag naar elektriciteit is enorm door de onder meer hard draaiende airco's. Toezichthouder Electric Reliability Council riep 's middags de noodtoestand voor het stroomnet uit omdat er nauwelijks nog elektriciteit beschikbaar was. Gebruikers werden opgeroepen hun stroomverbruik te beperken.

De Texaanse netbeheerder waarschuwt al maanden dat sluiting van steenkoolcentrales leidt tot capaciteitsgebrek. Ook groeit de vraag naar stroom in Texas harder dan in andere staten.
Dinsdag bereikte het stroomverbruik het recordniveau van 75.000 megawatt in Texas.

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.