Het marineschip Zr. Ms. Groningen zette een NH90-helikopter in om de go-fast te onderscheppen.
Volledig scherm
Het marineschip Zr. Ms. Groningen zette een NH90-helikopter in om de go-fast te onderscheppen. © Media Centrum Defensie

Succes voor marine in Cariben: speedboot met 1421 kilo cocaïne gestopt

Het marineschip Zr. Ms. Groningen heeft in de Cariben een speedboot tegengehouden die 1421 kilo cocaïne vervoerde. Met behulp van een NH-90-helikopter werd het vaartuig gestopt, aldus het ministerie van Defensie.

Het transport werd ontdekt door het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de Kustwacht Caribisch Gebied. De bemanning van het patrouilleschip wist de zogenaamde go-fast - een zeer snel drugstransport over water - in de nacht van 2 op 3 december te onderscheppen en met de heli tot stoppen te dwingen. Daarbij werd een snelle onderscheppingsboot ingezet, een FRISC.

Aan boord was een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers, dat snel ter plaatse was om de drugsboot te doorzoeken. Aan boord van de boot werd ruim 1400 kilo cocaïne aangetroffen. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten. 

Het was niet het eerste succes voor de Groningen. De afgelopen twee maanden heeft het marineschip al vier keer een drugstransport onderschept. In oktober werden drugsboten met respectievelijk 857 en 330 kilo cocaïne onderschept en in november nog eens een boot met 350 kilo aan boord. Het marineschip heeft in drie maanden tijd 2900 kilo cocaïne in beslag genomen.

Een NH90-heli werd ingezet om het drugstransport tot stoppen te dwingen.
Volledig scherm
Een NH90-heli werd ingezet om het drugstransport tot stoppen te dwingen. © Media Centrum Defensie
De afgelopen twee maanden heeft het marineschip nu al vier keer een drugstransport onderschept.
Volledig scherm
De afgelopen twee maanden heeft het marineschip nu al vier keer een drugstransport onderschept. © MINDEF
  1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
    PREMIUM

    ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

    De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.