Terwijl China de covidrestricties versoepelt, versterkt het de greep op demonstranten
Terwijl China de lockdownmaatregelen versoepelt, versterkt het de greep op demonstranten. Via het blokkeren van onder meer VPN-verbindingen worden ook alternatieve routes naar het internet afgesneden. Daarnaast volgt de overheid protesterende Chinezen via data van hun mobiele telefoons. Dat blijkt onder meer uit gelekte instructies.
De Chinese autoriteiten hebben het hoogste ‘nood-respons’-niveau van censuur ingesteld, zo staat in de instructies die in de in Amerika gevestigde China Digital Times zijn gepubliceerd. Daarin worden onder meer alle platforms verzocht om producten die de Chinese firewall omzeilen ‘op te ruimen’. Het gaat dan bijvoorbeeld om VPN-verbindingen: versleutelde verbindingen die er onder meer voor zorgen dat je locatie onzichtbaar is.
Apps die de online censuur omzeilen moeten verwijderd worden uit app-stores en zoekmachineresultaten die aan dat onderwerp relateren worden weggehaald. Elke dag voor 12.00 uur moeten de platforms bovendien hun feedback over de afgelopen 24 uur indienen. Naast de geïntensiveerde censuur gebruikt China mobiele data om inwoners die tegen de strenge covidbeperkingen in Peking protesteerden, te traceren. Dat meldt CNN op basis van een opname van een telefoongesprek tussen een demonstrant en de politie.
Demonstraties
Afgelopen week vonden in China ongekende protesten plaats tegen het zerocovidbeleid van China. De in China alom bekritiseerde beperkingen vanwege het virus vallen samen met een tragere groei van de Chinese economie, wat ook voor frustratie heeft gezorgd. Sommige demonstranten riepen ook op tot grotere politieke vrijheid, en bekritiseerden de autoritaire heerschappij van Xi Jinping.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De demonstraties worden streng gecensureerd, maar veel inwoners hebben via VPN-verbindingen toch toegang weten te krijgen tot niet-Chinees nieuws en socialmedia-applicaties die in China verboden zijn. De gelekte instructies voor het aanpakken van dergelijke methoden om de censuur te omzeilen zijn afkomstig van de Chinese ‘cyberspace’-dienst, en kondigden een ‘Level I Internet Noodtoestand Reactie, het hoogste niveau van content management’ aan.
Versoepelingen
Meerdere steden in China hebben vrijdag inmiddels hun coronamaatregelen verder versoepeld na de protesten tegen het beleid. Zo hoeven inwoners van sommige plaatsen zich niet meer dagelijks te testen en bij een besmetting mogen zij thuis in isolatie in plaats van in speciale isolatiecentra van de overheid, melden staatsmedia. Naar verwachting worden de maatregelen de komende dagen landelijk uitgerold.
Verder is in de steden Chengdu en Tianjin een negatieve testuitslag niet meer verplicht voor reizigers van de metro. Beijing schaft deze maatregel maandag af. Sommige supermarkten in de hoofdstad eisen geen negatieve test meer van hun klanten. In één regio is een bericht verzonden aan alle inwoners dat zij die geen ‘sociale activiteiten’ hebben, zoals aan huis gebonden ouderen en kinderen, niet langer regelmatig getest hoeven worden. Ook in andere steden vinden versoepelingen plaats.
De bijna drie jaar durende pandemie heeft nog altijd grote gevolgen voor het dagelijks leven in China, waar met strenge coronamaatregelen wordt geprobeerd om uitbraken in te dammen. De protesten voor meer vrijheid volgden na een fatale brand in Urumqi. Volgens critici vielen er slachtoffers vanwege de coronamaatregelen in de stad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
China komt met meer en meer versoepelingen van strenge coronaregels: ‘Forse ommezwaai’
Na tientallen protesten in verschillende Chinese steden zijn er tekenen dat het regime in Peking wel degelijk versoepelingen van de strenge coronamaatregelen in gaat voeren. Vicepremier Sun Chunlan - die gaat over de bestrijding van het virus - heeft gezegd dat met de Chinese gezondheidscommissie (NHC) wordt toegewerkt naar een ‘meer mensgerichte aanpak’. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Motie tot afzetting Peruaanse president Boluarte ingediend
Peruaanse volksvertegenwoordigers hebben een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. Peru is al weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van Boluartes voorganger, voormalig president Pedro Castillo. Bij die protesten zijn al tientallen doden gevallen. -
Vijf agenten vervolgd voor dood zwarte man, Amerika zet zich schrap voor protesten na vrijgeven beelden
In de Verenigde Staten worden vijf politieagenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Opnieuw definitief een kruis over Chinese GP, Formule 1 zoekt vervangende locatie
Ook in 2023 trekt de Formule 1 niet naar Sjanghai. Vanwege de aanhoudend strenge corona-restricties in China blijft het voor de koningsklasse onwerkbaar om het Aziatische land aan te doen. Wel wordt actief gezocht naar een alternatief. -
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst.