Sineenat Wongvajirapakdi.
Volledig scherm
Sineenat Wongvajirapakdi. © AFP

Thaise koning stript officiële bijvrouw na drie maanden alweer van al haar titels

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft zijn officiële bijvrouw Sineenat Wongvajirapakdi (34) al haar adelijke titels en militaire rangen afgenomen. Hij beschuldigt haar ervan dat ze de positie van zijn vrouw heeft proberen te ondermijnen voor eigen gewin. 

Sineenat Wongvajirapakdi in sport-bh.
Volledig scherm
Sineenat Wongvajirapakdi in sport-bh. © AFP

De 67-jarige koning – die door het leven gaat als Rama X – benoemde de 34-jarige voormalig verpleegster afgelopen juli op zijn verjaardagsfeest nog als zijn koninklijke gemalin. Een maand later publiceerde het koningshuis tientallen foto’s van Wongvajirapakdi in verschillende situaties; met de koning, als piloot, deelnemend aan een militaire oefening en zelfs één in sport-bh. De foto’s veroorzaakten veel ophef in het land. 

Een stormloop op de website van het Thaise Bureau van de Hofhouding zorgde ervoor dat de site lange tijd niet bereikbaar was. De openbaarmaking van de foto’s en een biografie van Sineenat Wongvajirapakdi was dan ook opmerkelijk, gezien het gesloten karakter van het Thaise koningshuis. De laatste keer dat een heerser in Thailand er een officiële concubine op nahield, was Rama VI in 1921, toen het land nog het Koninkrijk Siam heette.

‘Ongehoorzaam’

De koning en zijn officiële bijvrouw, hier nog gelukkig.
Volledig scherm
De koning en zijn officiële bijvrouw, hier nog gelukkig. © AFP

Maar alle adellijke titels en militaire rangen worden de bijvrouw nu alweer afgenomen. Ook de militaire onderscheidingen die de koning haar eerder dit jaar gaf raakt ze kwijt wegens ,,ongehoorzaamheid aan de koning en koningin.’’

Sineenat was ‘te ambitieus’, ‘begreep de gewoonten en tradities aan het Thaise hof niet’ en ‘probeerde zich te verheffen tot de status van de koningin’, aldus een verklaring van het paleis. ,,Het gedrag van de koninklijke gemalin werd als respectloos beschouwd.’’

De vrouw was lid van de koninklijke lijfwacht en verkeerde in die hoedanigheid al enkele jaren in de nabijheid van Vajiralongkorn. Hij promoveerde haar in mei al tot generaal-majoor. Daarnaast was ze gevechtspiloot en verpleegster.

Vrouwen

In mei verraste de losbandige koning ook vriend en vijand door een nieuwe koningin voor te stellen aan zijn bevolking. De koning trouwde plotseling met Suthida, die ook een rang heeft in de koninklijke lijfwacht. Zij is nog steeds koningin, maar zou volgens goed ingevoerde bronnen weinig tijd doorbrengen met Vajiralongkorn. Vooral Sineenat werd veelvuldig aan zijn zijde gezien, voornamelijk in Beieren. 

Suthida is de vierde echtgenote van de koning die zeven kinderen bij zijn drie eerdere vrouwen heeft. Al deze huwelijken eindigden in een scheiding. Zijn tweede echtgenote is uit Thailand verbannen en nummer drie heeft huisarrest. Of haar ‘ongehoorzaamheid’ ook voor Sineenat grotere gevolgen heeft, is nog onduidelijk.

Bekijk hieronder beelden uit betere tijden voor de koning en zijn ex-bijvrouw.

De koning en zijn officiële bijvrouw poseren in militaire kleding.
Volledig scherm
De koning en zijn officiële bijvrouw poseren in militaire kleding. © AFP