Thaise olifanten
Volledig scherm
Thaise olifanten © AFP

Thaise olifanten geraakt door coronacrisis: ‘De kans bestaat dat ze verhongeren’

Het coronavirus heeft niet alleen effect op de mens, maar ook op dieren. In Thailand worden meer dan duizend olifanten geconfronteerd met de gevolgen. Als er geen hulp komt, bestaat de kans dat de dieren verhongeren. 

Vorige week bracht de Engelse krant The Independent nog goed nieuws naar buiten over olifanten. De houten en metalen zitjes die de dieren normaal gesproken de hele dag moeten dragen, werden nu door Maesa Elephant Camp in Chiang Mai van de dieren afgehaald. De eigenaren zeggen zelfs van plan te zijn om de zitjes helemaal niet meer terug te zetten. ,,Voor het eerst in 44 jaar dragen de olifanten geen zitjes overdag’’, vertelt olifantenkamp directeur Anchalee Kalampichit aan de Engelse krant. ,,We willen toeristen op een andere manier laten genieten en leren over de dieren.”  

200 kg eten per dag

Quote

Het ergste scenario zal straks zijn als de verzorgers moeten kiezen tussen de olifanten en zichzelf

Kerri McCrea, olifantenverzorger

Zowel de BBC als de Amerikaanse krant The New York Times meldden echter een keerzijde. De kans bestaat dat de olifanten doodgaan van de honger. Doordat ook Thailand in een lockdown zit, zijn toeristen voorlopig niet meer welkom in het land. Een flinke economische dreun, want de toeristensector is van groot belang voor Thailand. Olifanten worden door attractieparken vaak gehuurd. Maar omdat ze nu moeite hebben met het betalen van eten voor de dieren worden ze teruggebracht naar hun eigenaren, die óók geen geld hebben voor voedsel.

Olifanten hebben elke dag zo'n 200 kg eten per dag nodig. De BBC sprak Kerri McCrea, eigenaresse van een olifantenopvang. ,,Er is niet genoeg bos en dus te weinig eten voor al de olifanten die hier nu zitten.” McCrea moet elke dag zo'n drie uur reizen om aan genoeg gras en mais te komen voor de vijf olifanten die zij verzorgt. Andere verzorgers moeten dat volgens haar ook doen. ,,Het ergste scenario straks zal zijn als de verzorgers moeten kiezen tussen de olifanten en zichzelf. Dat komt omdat de lokale bevolking hier verder ook niet veel heeft. Op dit moment doen we er zo veel mogelijk aan om de olifanten in leven te houden.” 

Bedelen

Er moet financiële hulp komen van de overheid, vindt Theerapat Trungprakan, voorzitter van de Thai Elephant Alliance Association, zo laat hij weten aan The New York Times. ,,Doordat de olifanteneigenaren het eten uiteindelijk niet meer kunnen betalen, moeten ze hun dieren laten helpen met illegale praktijken zoals het kappen van bomen. De kans bestaat ook dat de olifanten de straat op moeten om te gaan bedelen voor bananen en suikerbieten. Het brengt hun welzijn flink in gevaar.”

Terug naar de wildernis zit er niet in volgens Borpit Chailert, algemeen directeur van Maetaeng Elephant Park. ,,Ze zijn gewend om gevoerd te worden en hebben dus nooit aangeleerd om zelf eten te zoeken. Daarnaast mag het volgens de Thaise wet niet om de gedomesticeerde olifanten vrij te laten bij de drieduizend dieren die in het wild rondlopen. Zij gaan het dan tegen elkaar opnemen en dat is niet de bedoeling.” Volgens de directeur blijft er bovendien niet genoeg eten over voor alle olifanten als ze vrij worden gelaten.