Volledig scherm
Zestig inheemse langsnavelkaketoes vielen plots uit de lucht in Adelaide, Australië. © Wikimedia Commons/Robert Young

Tientallen vogels vallen uit de lucht voor ogen van Australische schoolkinderen

In de Zuid-Australische stad Adelaide zijn gisteren zo’n zestig beschermde vogels uit de lucht gevallen. De dieren werden vermoedelijk vergiftigd en vielen in de buurt van een basisschool voor de ogen van een groep kinderen te pletter.

De vogels, inheemse langsnavelkaketoes, bloedden uit hun ogen en hun snavels terwijl ze met bosjes uit de lucht vielen. De ontstelde kinderen en toegeschoten vrijwilligers konden niets meer voor de beestjes doen. Uiteindelijk werden bijna zestig dode vogels gevonden in One Tree Hill, een buitenwijk van Adelaide.

De dieren werden overgebracht naar twee verschillende dierenartsenklinieken, die niet direct de doodsoorzaak vast konden stellen. Artsen gaan er echter vanuit dat de dieren vergiftigd zijn. ,,We hebben de magen van een aantal van de overleden vogels geopend en die zaten vol graan”, zegt een dierenarts tegen Australische media. ,,Maar we hebben nog geen testen kunnen doen of er daadwerkelijk sprake is van vergiftiging.”

De dierenarts wist niet zeker of de bloedende snavels veroorzaakt waren door de harde val of dat die ook op vergiftiging duiden.

Exotische ziekte

De vogels zullen uiteindelijk door Biosecurity Australia onderzocht worden, om uit te sluiten dat ze een exotische ziekte opgelopen hebben. ,,Maar het is waarschijnlijker dat ze vergiftigd zijn”, zegt de dierenarts.

De lokale stadsdiensten hebben laten weten dat zij onkruidverdelgers gebruiken die niet giftig zijn voor de lokale fauna. 

De kinderen die de vogels uit de lucht zagen vallen, zijn volgens de schoolleiding erg geschrokken. Het ging om een groepje kinderen dat naar de vakantieopvang ging, aangezien ook in Australië de schoolvakantie begonnen is.