Enorme hagelstenen in Burkburnett, Texas.
Volledig scherm
Enorme hagelstenen in Burkburnett, Texas. © Twitter Fox4weather

Tornado's en hagelstenen zo groot als honkbalballen houden huis in Texas: ‘Er komt nog meer aan’

De Amerikaanse staat Texas heeft al een aantal dagen te maken met enorme stormen. Rukwinden, hagelstenen zo groot als honkballen en tornado's houden er huis. En ook de komende dagen wordt nog zwaar weer verwacht. 

Grant Crosslin on Twitter

@wfaaweather check out this hail from Burkburnett, TX. Meteorologists are on the way to check it out, may be a record size for hail. My cousin just sent this to me.

Zo trok in het plaatsje Burkburnett in het noorden van Texas gisteravond (lokale tijd) een supercell over, een enorme onweersbui en wolkenpartij met ronddraaiende lucht die de bui nog meer kracht geeft. Zo'n 15 à 30 minuten ging het los en vielen er enorme hagelstenen - tot wel 13,5 centimeter doorsnee (het record staat volgens lokale weerdiensten op 20 cm) - uit de lucht. Vooral carports en auto's moesten het ontgelden. Er werd ook melding van een tornado gemeld, maar dat kon door de weerdiensten nog niet worden bevestigd. 

Volgens Weerplaza komt in deze tijd van het jaar in het centrale deel van de Verenigde Staten vaker tot extreem weer. ‘Koude, droge lucht stroomt over de Rocky Mountains vanuit het westen en botst op de vochtige warme lucht die vanuit de Golf van Mexico naar het noorden wordt getransporteerd. Op de scheidingslijn van die twee luchtsoorten kan het vervolgens helemaal los gaan.’ Hagelstenen klonteren samen alvorens zij vallen

Dat bleek ook in Bowie, iets verderop. Volgens burgemeester Gaylynn Burris raakten minstens vijftig kantoorpanden en minstens zoveel woningen in het plaatsje met 5000 inwoners beschadigd in een storm. Er woedde om 21.00 uur (lokale tijd) een tornado rond met windsnelheden tot 153 kilometer per uur. Er raakten geen mensen gewond. Ook vanuit Wichita Falls maakten mensen op sociale media melding van de hagel. Velen poseerden met de enorme ijsklompen in hun handen.

Ook voor de rest van het weekend en maandag houden de weerdiensten rekening met de vorming van de zeer zware onweersbuien, tornado's en extreem grote hagel.

Fawn on Twitter

@Fox4Weather @NWSFortWorth A friend of mine in Burkburnett, TX posted this from tonight's storms. Credit Angie McCoy

Jake Garcia on Twitter

Viewer Dean Hansen just sent us this picture from Burkburnett.

Chris Ramirez KSAN on Twitter

Just wow. This is the hail we were dealing with today in San Angelo. 😫 #TXwx #KSANwx #wx

Adam Springer on Twitter

Here's a few of my best pictures from yesterday's chase. The supercell near Moscow, KS, is probably one of the best structured supercells I've ever seen. #AlwaysKansas #kswx

Dr. Stephen Bieda III on Twitter

A #SevereThunderstorm Watch is under consideration for the eastern half of the #Texas and #Oklahoma Panhandles. #Wind and #hail are the main threats. #Tornadoes are not favored given the environment, but can never be ruled out this time of year. https://t.co/zOkvmtCUHy

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Londen kwam het daarbij tot ongeregeldheden. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.