Volledig scherm
Taiwanese F-16's. © EPA

Trump bevestigt akkoord voor verkoop F-16's aan Taiwan

De Amerikaanse president bevestigt dat hij de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan heeft goedgekeurd. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Congres.

,,Ze zullen ze de F-16's op een zeer verantwoorde manier gebruiken", aldus Donald Trump. De deal, ter waarde van 8 miljard dollar, is volgens de president goed voor de werkgelegenheid. ,,Het gaat om veel geld en veel banen.”

De deal is de grootste en meest opmerkelijke verkoop van aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China, dat de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. De VS en China zijn in een handelsoorlog verwikkeld en Trump heeft een ‘humane oplossing’ voor de onrust in Hongkong geëist voordat het handelsconflict kan worden opgelost.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.