Trump hakt in op overleden oorlogsheld McCain

videoZeven maanden na de dood van senator John McCain kan Donald Trump een vete met zijn kritische partijgenoot nog niet laten rusten.

Al de hele week heeft Trump het op de overleden senator gemunt. John McCain was de slechtste leerling van zijn klas en had ‘donkere vlekken’ op zijn nalatenschap, zo schreef Trump in het weekend, in boze tweets over onder meer het pikante, onbewezen ‘dossier’ over banden met Rusland en wilde nachten in Moskou. McCain bracht het onder de aandacht van de FBI.

Tijdens een bezoek van de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, ging het maandag weer over McCain - Trump was nooit een fan van hem geweest, deelde hij mee. En Trump haalde bij een bezoek aan een tankfabriek in Ohio op woensdag nog eens naar hem uit. Hij had McCain ‘de begrafenis gegeven die hij wilde’, zei de president, en hij ‘kreeg geen dankjewel’. Het had over banen moeten gaan, maar Trump voegde er nog aan toe dat hij McCain nooit had gemogen.

Volledig scherm
© AFP

Betreurenswaardig

Geschokt is Amerika allang niet meer als Donald Trump verbaal wild om zich heen slaat. Maar dat hij een onlangs overleden oorlogsheld aanvalt, wordt gezien als nieuw dieptepunt. Republikeins senator Johnny Isakson uit Georgia noemde het commentaar ‘betreurenswaardig’. ,,Het land verdient beter, de familie McCain verdient beter, maakt me niks uit of hij de president van de Verenigde Staten is.”

Toch reageert Trumps partij zoals gewoonlijk gelaten op grensoverschrijdend gedrag. Senator Lindsey Graham, goede vriend van McCain en bondgenoot van Trump, meent dat de opmerkingen Trump schaden, maar wilde ook vooral ‘voorwaarts’. ,,Ik ga proberen de president te blijven helpen.”

Tegenstem

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA

McCain was een eigengereide Republikeinse senator die naam maakte als moedig krijgsgevangene in Vietnam, presidentskandidaat in 2008 en de man die Trumps zorgplannen met een tegenstem om zeep hielp. Vijandigheid tussen McCain en Trump kwam al boven in de campagne van 2016, toen Trump concludeerde dat McCain geen oorlogsheld was omdat hij gevangen genomen was. McCain zorgde dat Trump niet werd uitgenodigd voor zijn begrafenis.

Meghan McCain, dochter van de overleden senator, reageerde in tv-show The View op de opmerkingen, die ze ‘bizar’ noemt. ,,Als ik m’n vader had verteld, ‘zeven maanden na je dood domineer je het nieuws en sta je overal op Twitter’, zou hij het hilarisch hebben gevonden dat onze president zo jaloers op hem was dat hij zelfs dood het nieuws domineert.”