Volledig scherm
Donald Trump en Vladimir Poetin in juli 2018. © AFP

‘Trump hield details over ontmoeting met Poetin geheim voor eigen kabinetsleden’

Om te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump tenminste  één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere leden van de Trump-administratie. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.

Na een ontmoeting van Trump en Poetin in 2017 in Hamburg, waarbij ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aanwezig was, ontdekten Amerikaanse overheidsmedewerkers dat Trump het verloop van het gesprek geheim wilde houden. Toen een adviseur van het Witte Huis en een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie opvroegen bij de tolk ter aanvulling op notities die Tillerson had gedeeld, kregen zij nul op het rekest.

Het is overigens niet de enige ontmoeting tussen Trump en Poetin waarvan geen gedetailleerd verslag is bijgehouden. Volgens de Washington Post zijn er van zeker vijf interacties tussen de twee staatshoofden in de afgelopen twee jaar geen gedetailleerde verslagen beschikbaar, zelfs niet in de vorm van geheime documenten. 
Trumps aanpak staat haaks op die van zijn voorgangers, die juist vertrouwden op hun medewerkers om getuige te zijn van de ontmoetingen en uitgebreide notities te nemen die nadien met andere regeringsmedewerkers en departementen gedeeld werden. 

Gebrek aan openheid ongebruikelijk

Het gebrek aan openheid is met name opmerkelijk, omdat Rusland ervan wordt verdacht een rol te hebben gespeeld in het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis, die met de Washington Post sprak op voorwaarde van anonimiteit, heeft Tillerson echter onmiddellijk na afloop ‘een zeer uitgebreid verslag van de ontmoeting’ gegeven aan andere Amerikaanse diplomaten en aan de pers. 

Strobe Talbott, een voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken die deelnam aan meer dan een dozijn ontmoetingen tussen president Bill Clinton en de toenmalige Russische President Boris Jeltsin in de jaren negentig, noemde de geheimhouding rond de gesprekken met Poetin niet alleen hoogst ongebruikelijk, maar zelfs ‘schandalig’. ,,Het benadeelt niet alleen de Amerikaanse overheid - de experts en adviseurs en kabinetsmedewerkers die er juist zijn om de president te dienen - maar het geeft Poetin bovendien veel meer macht om Trump te manipuleren.’’

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.