Volledig scherm
De entree van de Trump National Doral golfclub in Miami. © AFP

Trump: ik wilde G7-top zelfs voor niets aanbieden op mijn golfclub

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het plan laten varen om de volgende top van de G7 op zijn golfclub in Florida te houden. Dat heeft hij via Twitter laten weten. 

Het Witte Huis kondigde donderdag nog aan dat de vergadering van de belangrijkste industriële landen daar in 2020 zou worden gehouden. Trump ziet daar nu vanaf na een golf van kritiek die losbarstte. In een serie boze tweets foetert de president dat ‘crazy’ journalisten en Democraten hem hebben gedwongen terug te komen zijn prachtige  besluit 

De Democraten zagen in het besluit om de G7 in Trump National Doral golfclub te houden het zoveelste bewijs dat de president zijn ambt misbruikt voor persoonlijk gewin. Trump kocht het failliete domein, met een golfclub en 700 hotelkamers in 2012 voor 150 miljoen dollar. De zakenman leende twee derde van dat bedrag van Deutsche Bank, aldus de New York Times. Dat blijkt een lastige lening want volgens de lokale media draait de Doral alleen maar verlies. Dat zou meteen worden goedgemaakt met het binnenhalen van een G7 waarvoor tientallen miljoenen worden gereserveerd. Er zijn eerder beschuldigingen geweest dat Trump politiek en zaken niet altijd uit elkaar houdt. Diverse buitenlandse leiders die Trump komen bezoeken belanden ook vaak in Trump hotels, zo viel eerder op. Het zou helpen de Amerikaanse president gunstig te stemmen. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hadden al wetsvoorstellen ingediend om overheidssubsidies voor de organisator van de G7 te blokkeren.

Goedkoper

Het Witte Huis spreekt met klem dat tegen dat Trump een slaatje wilde slaan uit de organisatie van de G7 waarmee miljoenen gepaard gaan. Nu stelt Trump dat hij zijn resort zonder winstbejag en zelfs helemaal voor niets had willen aanbieden. Deze plek is een stuk goedkoper is dan andere opties, aldus de president.

De bijeenkomst van de belangrijkste industriële landen is van 10 tot 12 juni volgend jaar. In een andere tweet laat Trump weten nu op zoek te gaan naar een andere locatie en daarbij is ook Camp David, het buitenverblijf van de president, in beeld. Hoewel die locatie eerder werd afgewezen door stafchef Mick Mulvaney. Volgens de laatste hadden participanten aan eerdere tops op Camp David geklaagd over dat het te klein was en te ver weg.

Voordat Donald Trump ervoor koos de staat Floria en Miami te promoten via zijn eigen resort waren elf andere locaties overwogen, inclusief eentje in Hawaii. Medewerkers van de president beweren dat Trump voordat hij koos voor zijn golfclub overleg had gevoerd  met de gemeentelijke autoriteiten in Doral over een eventuele G7. De lokale krant Miami Herald kon daarvan geen bewijs vinden.