Volledig scherm
© Getty Images

Trump mag ‘troonrede’ niet houden van voorzitter: eerst einde aan shutdown

UpdateDe Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zal president Donald Trump geen ‘troonrede’ laten houden in het Huis zolang de shutdown voortduurt. Ze schrijft in een brief dat ze niet toestaat dat Trump zijn rede houdt totdat de problemen rond de overheidsfinanciering zijn opgelost.

Trump kondigde in eerste instantie aan dan wel op een alternatieve manier een State of the Union te zullen geven. Hij vertelde niet wat dat precies betekende. Hij noemde het ,,een schande’' dat hij de rede niet mocht houden.  ,,Het zou erg jammer zijn voor het land als de State of the Union niet op tijd wordt gebracht, op schema, en, erg belangrijk, op de gebruikelijke plek.’’

Een paar uur later kwam hij daar echter van terug en zei hij toch te zullen wachten. ,,Er is geen andere locatie die kan concurreren met de geschiedenis, traditie en het belang van het Huis van Afgevaardigden’’, zo twitterde hij. 

De brief van Pelosi kwam kort nadat Trump had laten weten volgende week gewoon zijn State of the Union te zullen uitspreken ondanks de huidige crisis. Het parlement en de president verkeren in een impasse over de financiering van een muur op de grens met Mexico waardoor de betaling van een deel van de overheid stilligt, de zogenoemde shutdown. Daardoor is ook een deel van het beveiligingspersoneel van het Huis op verlof.