Volledig scherm
© AFP

Trump: misschien toch beter kijken naar achtergrond wapenkopers

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat er beter naar de achtergrond van mensen gekeken moet worden als ze een wapen aanschaffen. Hij zegt dat nadat tientallen doden waren gevallen bij twee schietpartijen in Texas en Ohio.

Trump roept via Twitter zijn Republikeinse Partij en de Democratische oppositie op samen te komen om ‘sterk antecedentenonderzoek te regelen en dat misschien te koppelen aan een broodnodige hervorming van de migratiewetgeving’.

,,We moeten zorgen dat iets goeds, zo niet iets fantastisch, voortkomt uit deze twee tragische gebeurtenissen’’, schrijft Trump op de berichtensite. Het beperken van wapenbezit ligt in de Amerikaanse politiek erg gevoelig. Vorig jaar pleitte Trump ook al voor strengere wapenwetten, maar tot vergaande maatregelen kwam hij niet. Sterker: vorig jaar pleitte hij er ook voor dat leraren bewapend werden in de strijd tegen schietpartijen op scholen nadat in Florida bij een drama 17 leerlingen werden vermoord. De staat Florida voerde de maatregel ook daadwerkelijk in. 

De president wees ook met een beschuldigende vinger naar de media. Hij klaagde dat ‘nepnieuws een grote bijdrage heeft geleverd aan de woede en razernij die zich in de loop van vele jaren heeft opgebouwd’. Berichtgeving moet volgens Trump objectiever worden. ,,Anders worden deze verschrikkelijke problemen alleen maar erger.’’

  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.