Volledig scherm
President Donald Trump haalde de afgelopen dagen op Twitter meermaals uit naar vier progressieve Democratische congresvrouwen. © AFP

Trump reageert op kritiek: ‘Mijn tweets waren NIET racistisch’

President Trump heeft op Twitter gereageerd op de kritiek die hij kreeg naar aanleiding van zijn tweets van afgelopen weekend. Daarin impliceerde hij dat vier progressieve Democratische congresvrouwen met een andere huidskleur ‘terug moeten keren naar de landen waar ze vandaan komen’. Trump zegt nu dat die tweets absoluut niet racistisch waren.

De tweets die Trump afgelopen zondag de wereld in slingerde impliceerden dat Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez volgens hem terug moesten naar hun land van herkomst. Drie van de vrouwen zijn echter in de Verenigde Staten geboren, alle vier hebben ze de Amerikaanse nationaliteit, maar wel een andere huidskleur dan die van Trump. 

Xenofobe tweets

Quote

Ik geloof echt, gezien hun acties, dat ze ons land haten

Donald Trump

Volgens de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, willen de Democraten nu een resolutie naar voren brengen waarin de ‘xenofobe tweets’ van president Donald Trump worden veroordeeld. Tijdens een persconferentie lieten de vier vrouwen weten zich niet te zullen laten afleiden door de aanvallende tweets van Trump maar de focus te houden op hun agenda.

,,Die tweets waren NIET racistisch. Ik heb geen greintje racisme in mijn lijf!”, reageerde de president vandaag op Twitter. Hij beschuldigt op zijn beurt de vrouwen er weer van een afleidend spelletje te spelen en waarschuwt zijn partijgenoten. ,,De Republikeinen moeten geen zwakte tonen door in deze val te trappen.” En opnieuw haalt Trump uit naar de vrouwen: ,,Deze resolutie zou moeten gaan over het smerige taalgebruik, de statements en de leugens die de Democratische congresvrouwen hebben verteld. Ik geloof echt, gezien hun acties, dat ze ons land haten.”

Steun Republikeinen

Pelosi riep haar Republikeinse collega's op om de tweets ook te veroordelen, maar daar hebben vooralsnog slechts enkele Republikeinen gehoor aan gegeven. Will Hurd en Tim Scott noemden de uitspraken racistisch. Ook Mitt Romney en Marco Rubio veroordeelden ze.

Ook vanuit Nederland kwam er reactie op de berichten van Trump en wel uit onverwachte hoek. Een medewerker van de ANWB reageerde gisteren op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, maar verstuurde het berichtje ‘LIAR!!!!!!!’ per abuis via het ANWB-account. De ANWB heeft afstand genomen van de tweet.