Trump: staalheffing geldt niet voor buren

videoTrump heeft vandaag de staalheffing ondertekend. De heffing geldt niet voor Mexico en Canada. Andere landen kunnen met de Verenigde Staten in onderhandeling gaan over de heffingen die over ruim twee weken van kracht worden, zei Trump bij het ondertekenen van de plannen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de importheffingen op staal en aluminium vandaag ondertekend. De ondertekening stelt de Verenigde Staten in staat om op buitenlands staal 25 procent en aluminium tien procent te heffen. De heffingen blijven voor langere tijd van kracht, meldde de president vorige week.

De importheffingen moeten ervoor zorgen dat de Amerikaanse staalindustrie een impuls krijgt. Die kan namelijk moeilijk concurreren met goedkope import van staal en aluminium. Kenners zijn bang dat  er een internationale handelsoorlog op gang komt door de ondertekening van de heffingen.

Nederland steunt mogelijke tegenmaatregelen tegen de importheffingen op staal en aluminium. Dat laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) weten. De Amerikanen komen 'helaas' met een invoerheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Kaag heeft inmiddels contact gezocht met EU-handelscommissaris Cecilia Malmström. ,,Nederland steunt de EU-positie, WTO en tegenmaatregelen."

,,In de geluiden die wij uit Washington horen lijkt nog ruimte te zijn voor bondgenoten. Wij zullen op hoog niveau contact met de VS houden om zoveel mogelijk flexibiliteit voor onze export te zoeken. De Europese Commissie doet dit ook. Samen met mijn EU-collega's zal ik me zeer inzetten voor een zo goed mogelijke oplossing", aldus Kaag.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA