Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn speech op de Florida International University in Miami. © REUTERS

Trump waarschuwt legerleiding Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de legerleiding van Venezuela die president Nicolás Maduro trouw blijven, gewaarschuwd dat ze hun toekomst en hun levens riskeren. Hij riep hen daarnaast op om de humanitaire hulp het land binnen te laten.

,,Jullie zullen geen veilige haven vinden en geen ontsnappingsroute hebben. Jullie zullen alles verliezen’’, was de boodschap van Trump voor de Venezolaanse militairen die achter Maduro blijven staan tijdens een toespraak op de Florida International University in Miami. Trump sprak daar voor een publiek van voornamelijk Venezolaanse en Cubaanse immigranten. 

De Verenigde Staten hebben eerder hun steun uitgesproken voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die ook door veel Europese landen is erkend als interim-president van Venezuela. Trump waarschuwde het leger Guaidó niets te doen en raadde de militairen aan om diens aanbod voor amnestie te accepteren.

Trump riep de militairen op om de doorgang van de humanitaire hulp niet te hinderen. Guaidó heeft aangekondigd dat zaterdag grote hoeveelheden voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen uit omringende landen via land en door de lucht naar Venezuela worden gebracht. Maduro heeft de toegang van hulpkonvooien tot nu toe geweigerd en het leger opdracht gegeven onder meer een grensovergang met Colombia te blokkeren. 

Militair ingrijpen

Trump hintte ook op mogelijk militair ingrijpen door de Amerikanen in Venezuela. ,,We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open’’, aldus de Amerikaanse president.