Trump zinspeelt in speech op nieuwe kandidatuur in 2024
VIDEOHij is terug: Donald Trump zinspeelt op een derde presidentscampagne in een anti-immigratiespeech tijdens een conservatief feestje in Florida.
Delen per e-mail
Of ze hem al misten, wilde Trump van zijn fanatiekste aanhangers weten, toen hij voor het eerst sinds zijn aftreden als president weer een politiek podium beklom. Hij hield hen op de conservatieve conferentie CPAC direct een wortel voor: hij overweegt een nieuwe kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap. Trump wekte opnieuw de leugenachtige suggestie dat hij zijn tweede presidentsverkiezingen had gewonnen en zei over de Democraten: ,,Wie weet, misschien versla ik hen wel een derde keer.” Hij won slechts één keer.
Trump zei verder dat hij niet van plan is om een eigen partij op te richten, waarover in de afgelopen weken werd gespeculeerd. Maar hoe hard de aanwezigen ook met Trump-vlaggen zwaaiden en scandeerden dat ze geloven dat hij de verkiezingen won, een nieuwe kandidatuur lijkt niet onverdeeld populair. In een geïmproviseerde peiling onder bezoekers van CPAC zei 55 procent dat ze in 2024 opnieuw op hem zouden stemmen.
Oude draaiboek
Trumps eerst speech als voormalig president ging, behalve over fantasieën over verkiezingsfraude, vooral over de immigratiepolitiek van zijn opvolger Joe Biden. Hij putte uit zijn oude draaiboek en schetste het beeld dat ‘miljoenen’ gevaarlijke immigranten het land zullen overspoelen. ,,Het kunnen moordenaars zijn, verkrachters of drugssmokkelaars, en de regering Biden schrijft hun naam op en laat hen vrij in ons land.” Biden heeft enkele strenge immigratiebeperkingen die Trump invoerde, geschrapt.
Zo neemt hij meer grondig gescreende vluchtelingen op, en staat aan de zuidgrens weer meer asielzoekers toe hun asielprocedure binnen de Amerikaanse grenzen af te wachten. Sommige migranten uit Centraal-Amerika, waar de viruscrisis en natuurgeweld voor ellende zorgen, hopen dat ze nu meer kans maken de VS in te mogen. Vorige maand werden aan de zuidgrens 78.000 overstekers gearresteerd, meer dan normaal in de winterperiode.
CPAC was altijd een feestelijke reünie van partijgenoten met conservatieve ideeën. Nu staat de cultus rond Trump centraal. ‘Trump-chella’, noemde de New York Times het al, naar muziekfestival Coachella. Bezoekers poseerden met een gouden standbeeld van een karikatuur van de oud-president. Het deed velen denken aan het gouden kalf uit de Bijbel die veel Amerikaanse conservatieven graag aanhalen. Het verhaal geldt daarin als waarschuwing tegen aanbidding van afgoden.
Richtingenstrijd
De Republikeinse partij was de afgelopen weken verwikkeld in een richtingenstrijd, tussen overtuigde Trumpisten en een vleugel die de verering van de voormalig president beu is. ,,De Republikeinse partij is verenigd. De enige verdeeldheid is tussen een handvol partijbonzen in Washington D.C. en alle anderen, in het hele land,” zei Trump net nadat hij de critici honend ‘nep-Republikeinen’ had genoemd.
Hij gaf opvolger Biden een veeg uit de pan omdat hij Amerikaanse scholen niet snel genoeg zou openen, en schetste hoe de Amerikaanse identiteit bedreigd zou worden. Zo klaagde hij over ‘socialisme’ en over transgender atleten die vrouwensport zouden bedreigen.
Het klonk als een campagnespeech, en dat was het goedbeschouwd ook. ,,Ik blijf vechten aan jullie zijde,” beloofde Trump, die zijn verlies nog altijd niet erkent. ,,We blijven doen wat we vanaf het begin hebben gedaan: winnen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Georganiseerde misdaad doodde Griekse journalist, onderzocht corruptie bij politie’
De moord op een Griekse misdaadjournalist, vrijdag in Athene, houdt mogelijk verband met de georganiseerde misdaad. Dat heeft de onderminister voor criminaliteitsbestrijding gezegd in een interview met de publieke omroep ERT. Collega's van het slachtoffer vermoeden een verband met een corruptieaffaire waarover Giorgos Karaivaz (52) berichtte op zijn blog. -
video
Dode en gewonde na schietincident voor ziekenhuis Parijs: ‘Dader schoot man van dichtbij in het hoofd’
Voor een ziekenhuis in de westrand van Parijs zijn maandagmiddag twee mensen beschoten. Een van hen, een man, bezweek aan zijn verwondingen. Een vrouwelijke beveiligingsmedewerker van het Henry Dunant-ziekenhuis raakte ernstig gewond. De schutter verdween op een scooter die klaarstond. Een terreurdaad lijkt weinig waarschijnlijk, melden Franse media. -
Historisch: 3400 jaar oude stad in Egypte gevonden, uit tijdperk van Toetanchamon
Archeologen hebben in Egypte een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao's blootgelegd. De stad, waarschijnlijk de grootste van het oude Egypte, lag eeuwen ongezien onder het zand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Veel gebouwen en voorwerpen hebben de tand des tijds relatief goed doorstaan. -
PREMIUM
Oude spanningen laaien op in Noord-Ierland
De Noord-Ierse regering is vandaag in spoedberaad bijeen gekomen na de hevigste rellen sinds jaren. Minstens 55 agenten raakten de afgelopen dagen gewond tijdens straatgeweld in Belfast, Londonderry, Newtownabbey en Carrickfergus. De spanningen hebben te maken met lokale onvrede over de brexitdeal waardoor pro-Britse en pro-Ierse extremisten weer tegenover elkaar komen te staan. -
BBC zet klachtenformulier online voor ‘te veel’ berichtgeving over dood Prins Philip
Lang niet iedereen in Groot-Brittannië is gelukkig met de non-stop documentaires en hommages die zijn gewijd aan de overleden prins Philip. De Britse staatsomroep BBC heeft inmiddels zoveel ergernis genoteerd over de aangepaste programmering dat er een speciaal klachtenformulier is opgesteld voor mensen die het allemaal ‘too much’ vinden.
-
PREMIUM1921-2021
Britse prins Philip (99) overleden: een zorgzame levensgenieter in de schaduw van de Queen
Prins Philip (99), de man van de Britse koningin Elizabeth, is vrijdagochtend overleden op Windsor Castle. Dat heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt. De prins kampte al langer met een slechte gezondheid: hij werd half maart uit het ziekenhuis ontslagen na een verblijf van bijna een maand. -
Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Turkije en de Europese Unie geven elkaar de schuld van de vernederende ontvangst van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Ankara. Turkije beweert dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor haar was klaargezet. Maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien. -
video
‘Sofagate’ bezorgt EU-president slapeloze nachten
Na drie slapeloze nachten neemt de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel ‘zijn deel van de verantwoordelijkheid’ op voor de zogenoemde ‘sofagate’ bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die ontving hem en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag in Ankara, maar had voor laatstgenoemde geen stoel klaarstaan. ,,Vernederend en betreurenswaardig’’, zegt de Belg in een interview met een aantal Europese kranten.