Trumps campagne-aftrap in Florida trekt duizenden voor- en tegenstanders

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag in Orlando, Florida officieel de aftrap gegeven voor zijn verkiezingscampagne met het oog op een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. 

Zijn echtgenote Melania nam als eerste het woord in het Amway Center in Orlando, waar zich duizenden Trump-fans hadden verzameld. Nadien was het de beurt aan de president zelf. Hij stak in de eerste minuten van zijn speech meteen de loftrompet over de Amerikaanse economie. ,,Ons land gaat erop vooruit, is in bloei en in groei en stijgt, eerlijk gezegd, naar ongelofelijke, nieuwe hoogten”, verzekerde de president. ,,De hele wereld is jaloers op onze economie, misschien de beste economie die we ooit in de geschiedenis van ons land hebben gehad”, klonk het.

Trump haalde daarnaast opnieuw uit naar de media en nam andermaal de term ‘fake news media’ in de mond. Daarop scandeerde de menigte ‘CNN sucks’. Ook een sneer naar de Democraten bleef niet uit. Trump beschuldigde zijn tegenstanders ervan dat ze worden gedreven ‘door haat’ en ook nog dat ze erop uit zijn om de Amerikanen en hun land ‘te vernietigen’. De Republikein nam voorts Hillary Clinton, Barack Obama en Robert Mueller op de korrel. 

Volledig scherm
Trump in Florida. © REUTERS

Nog geen voorsprong

De president koos niet toevallig voor Florida om het startsein van zijn campagne te geven. De Amerikaanse deelstaat was namelijk cruciaal voor zijn verkiezingsoverwinning in november 2016.

Trump hoopt opnieuw te winnen van zijn Democratische tegenstander in de staten die hij er in 2016 van kon weerhouden om op Hillary Clinton te stemmen. Dat waren onder andere Florida, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Tot nu toe ligt hij echter in geen enkele van die staten aan de leiding; ook niet in North Carolina, waar hij eveneens won in 2016. 

Volledig scherm
Aanhangers van Trump tijdens zijn kiesbijeenkomst. © AP

Peilingen

Uit een peiling van Reuters en Ipsos op 11 juni blijkt dat 40 procent van de kiezers vindt dat Trump het er goed vanaf brengt als president. 57 procent is het daar niet mee eens. Uit andere polls blijkt dat Trump momenteel nog achterop hinkt op zijn voornaamste Democratische tegenstanders zoals Joe Biden, in de ‘swing states’: de strijdstaten waar geen enkele kandidaat een duidelijke meerderheid geniet.

Trumps campagneadviseurs geven aan dat ze zich momenteel geen zorgen maken over de peilingen. Ze wijzen erop dat de Republikein in 2016 ook in de meeste peilingen achterop hinkte, maar uiteindelijk met de overwinning naar huis ging. Ze zijn ervan overtuigd dat zijn kansen zullen toenemen eens de Democraten zich door de voorverkiezingen hebben geworsteld en een uiteindelijke kandidaat naar voor schuiven.

De Democraten zijn er echter van overtuigd dat Trumps beleid en gedrag veel Amerikanen ertoe zullen aanzetten om hem weg te stemmen uit het Witte Huis.

Volledig scherm
Een opblaasbare ‘Baby Trump’ tijdens het protest tegen de Amerikaanse president in Orlando, Florida. © AP

Kamperen

Al sinds maandag kamperen Trump-fans met tenten en slaapzakken voor de locatie waar Trump dinsdag zijn campagne aftrapte. Dinsdagnamiddag hadden duizenden mensen zich op de plek verzameld ondanks de regen.

Tegelijkertijd vond er dinsdag in Orlando een demonstratie plaats tegen het beleid en de herverkiezing van Trump. Honderden betogers namen er deel aan de ‘Win With Love Rally’. Ze droegen borden met opschriften als ‘Dump Trump’ en ‘Hate Doesn’t Make Us Great’. 

In een Twitterbericht voor zijn vertrek naar Orlando schreef Trump: ‘Het Republikeinse enthousiasme is groter dan ooit tevoren. Kijk wat er nu in Orlando, Florida, gebeurt!’