Volledig scherm
Militair personeel bij een transportvliegtuig met een Russisch S400-raketsysteem. © AP

Turkije houdt vast aan Russische S400 ondanks weigering VS om F-35's te leveren

Turkije zal de Russische S400-raketsystemen niet opgeven. Als de VS in reactie daarop blijven weigeren F-35 straaljagers te leveren, zal Turkije naar andere wegen zoeken om zijn defensie te verstevigen.

Volledig scherm
Een legertruck met onderdelen van een S400-systeem op een Turkse luchtmachtbasis. © AP

Dat blijkt de Turkse president Recep Erdogan tegen de Amerikaanse president Donald Trump te hebben gezegd bij zijn bezoek aan het Witte Huis afgelopen week. Erdogan gaf een inkijkje in het gesprek tijdens een bijeenkomst van zijn AK-partij.

De Amerikaanse Senaat nam in maart een wet aan waarmee de levering van F35 gevechtsvliegtuigen aan Turkije tegen wordt gehouden, zo lang Ankara niet afziet van S400-luchtafweersystemen. Erdogan noemde dat een ‘compromisloze houding’.

Uit project geschopt

De leveringen van de Russische S400-systemen begonnen in juli. De Verenigde Staten liet kort daarop weten de NAVO-bondgenoot te schrappen uit het F-35-project.  De VS dreigde al eerder de Turken uit het project te schoppen en zwaaide met economische sancties als de deal met Rusland door zou gaan.

Het kopen van het Russische wapentuig door Turkije botst volgens het Pentagon met de stationering van de nieuwe Amerikaanse straaljagers in het land. ,,De F-35 gaat niet samen met een Russisch inlichtingenplatform dat zal worden gebruikt om alles te weten te komen over het toestel”, lichtte het Witte Huis toe.