Volledig scherm
© AFP

Twaalf Israëlische tieners verdacht van groepsverkrachting Britse toeriste op Cyprus

Twaalf Israëliërs, in leeftijd variërend van 15 tot 18 jaar, blijven nog zeker acht dagen in de cel op het Grieks-Turkse eiland Cyprus omdat ze worden verdacht van groepsverkrachting van een 19-jarige Britse toeriste. Volgens de vrouw, die vakantie vierde in de badplaats Ayia Napia, had ze een prille verhouding met één van de verdachten. Maar toen ze met hem op haar hotelkamer zat, stormden er elf vrienden binnen en werd de vrouw volgens eigen zeggen langdurig misbruikt.

De groepsverkrachting vond gisteren plaats, waarna de Israëlische vriendengroep al snel kon worden aangehouden. Voor hun arrestatie was in de badplaats sprake van rellen, omdat Britse toeristen die van het schokkende incident hadden gehoord verhaal wilden halen bij toeristen die er in hun ogen Israëlisch uitzagen. De politie moest meermaals uitrukken om de boel op straat te kalmeren. 

Volgens de politie is de vrouw ‘in shock’. Zij vertelde dat haar verkrachting door de joelende groep is gefilmd en gefotografeerd. Of dat zo is, moet nog blijken. Alle persoonlijke bezittingen van de Israëliërs zoals smartphones worden momenteel onderzocht. Ook zouden DNA-monsters zijn afgenomen van de betrokken vrouw en jongens.

Vandaag al moesten de Israëlische tieners zich bij een rechter verantwoorden. Een deel van de jongens werd bijgestaan door hun ouders. Sommige verdachten barstten in tranen uit, zo melden Britse en Cypriotische media. De vrouw heeft officieel aangifte gedaan van groepsverkrachting. In de rechtbankstukken staat dat ze in de hotelkamer waar ze zou zijn belaagd, gewond raakte. Zo zaten er onder meer schrammen op haar benen.

‘Teder’

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 zouden drie jongens hebben bekend seks te hebben gehad met de Britse. Dat zou echter, zo luidt hun verklaring, ‘teder, liefdevol en met wederzijdse toestemming’ zijn gebeurd. De tieners waren in Cyprus om nog even te ontspannen voordat ze voor de eerste keer in het Israëlische leger moeten dienen. Rond deze tijd wordt het eiland door veel van die jongeren bezocht. 

De twaalf jongens zeggen allemaal goed bevriend te zijn geweest met de vrouw. Ze zeggen niets te begrijpen van haar aangifte. Negen jongens ontkennen de vrouw ook maar met één vinger te hebben aangeraakt. De zitting vandaag vond achter gesloten deuren plaats, omdat een groot deel van de Israëliërs minderjarig is. Volgende week moet de groep opnieuw voorkomen. Op basis van verhoren van de betrokkenen en verder onderzoek, zal vervolgens een strafmaat worden geformuleerd.   

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Ayia Napa in het zuidwesten van Cyprus. © AFP