Volledig scherm
© Rutger Lievens

Twaalf vluchtelingen uit Brabantse vrachtwagen gehaald in België

updateBij een zetmeel- en zoetstoffenfabriek in het Belgische Aalst zijn vanochtend twaalf vluchtelingen uit een vrachtwagen van een Nederlands transportbedrijf gehaald. De verstekelingen werden opgemerkt door een medewerker van de fabriek. Die hoorde een vreemd geluid vanuit de silowagen van transportbedrijf Van den Bosch uit Erp.

Medewerkers van fabriek Tereos verwittigden meteen de politie. De vluchtelingen werden met verschillende politiebusjes opgehaald. Voorlopig is het niet duidelijk waar de verstekelingen aan boord gingen en of ze in goede gezondheid verkeren. Ook de staat van de lading is onbekend.

De chauffeur treft geen blaam, laat Barry Gruijters van Van den Bosch weten. De vrachtwagenchauffeur was vanuit Frankrijk onderweg naar Oost-België. In de nacht had hij op een rustlocatie bij Brussel stil gestaan. ,,Voor vertrek heeft hij de auto nog gecontroleerd", vertelt Gruijters namens de chauffeur. ,,Hij heeft toen echt niets gezien of gemerkt."

Vreemd geluid

Toen de chauffeur in Aalst aankwam om te lossen, kwam er een vreemd geluid uit de vrachtwagen. In de wagen bleken meerdere te vluchtelingen zitten. Volgens Gruijter zijn ze allemaal in goede gezondheid uit de wagen gehaald.  ,,De chauffeur was erg geschrokken", vertelt Gruijters. ,,Hij heeft zelf nooit eerder vluchtelingen in de auto gehad. Het kwam voor hem echt als een verrassing toen hij iets hoorde in de tank." 

De man heeft de hele middag in verhoor met de politie gezeten. Die zou hebben geconcludeerd dat hem geen blaam treft. ,,Hij had het niet kunnen voorzien of kunnen voorkomen dat dit zou gebeuren", aldus Gruijters. Volgens hem heeft de chauffeur inmiddels zijn werk hervat.