Volledig scherm
Een cel voor vrouwen in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. © EPA

Twee Australische reisbloggers in Iraanse cel na vliegen met drone

Twee Australiërs die worden vastgehouden in Iran blijken reisbloggers te zijn. Jolie King en Mark Firkin deden de afgelopen twee jaar via sociale media verslag van hun reizen, maar vielen stil nadat ze hadden bericht over hun belevenissen in Kirgizië en Pakistan.

De Australische omroep ABC bericht dat de bloggers uit Perth al zo'n tien weken vastzitten. Ze hadden naar verluidt zonder toestemming een drone laten vliegen. Gisteren werden de families van King en Firkin ingelicht over hun aanhouding. ,,Onze families hopen dat Mark en Jolie zo snel mogelijk weer veilig thuis zijn”, schreven hun naasten in een verklaring.

King en Firkin, die een relatie met elkaar hebben, zijn sinds 2017 op wereldreis en brengen via Instagram, YouTube en Patreon verslag uit van hun avonturen. Hun doel zou het inspireren van reizigers zijn en het willen doorbreken van het stigma dat sommige landen als reisbestemming hebben. Bij het maken van hun reisverslagen zouden ze regelmatig foto’s hebben gemaakt met hun drone.

Misverstand

De Australische autoriteiten maakten woensdag al bekend dat drie Australiërs vastzitten in Iran. De krant Times of London bericht dat de derde persoon een Brits-Australische vrouw is, maar dat is officieel nog niet bevestigd. Ze zou aan Cambridge hebben gestudeerd en als docente in Australië hebben gewerkt. Ook King zou zowel de Australische als de Britse nationaliteit hebben.

De namen van King en Firkin werden bekendgemaakt door Manoto TV. De Perzisch sprekende zender in Londen publiceerde de namen op Twitter en meldde dat het tweetal was opgepakt wegens ‘het vliegen van een drone in de buurt van de hoofdstad’. De familie zegt dat het op een misverstand berust en dat beiden niet op de hoogte waren van de Iraanse wet die het vliegen zonder vergunning verbiedt.

Uitwisseling gevangenen

The Times meldt dat King en Firkin worden vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Een van hen zou te horen hebben gekregen dat ze wordt vastgehouden met het oog op een uitwisseling van gevangenen. Of Iran het drietal heeft aangeklaagd en ook daadwerkelijk juridisch vervolgt, of dit in de komende tijd van plan is, is niet duidelijk.

Australië heeft eerder bekendgemaakt mee te doen aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Golf van Hormuz, een belangrijke waterweg bij Iran. In het gebied zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten met vrachtschepen geweest, zoals de inbeslagname van de Britse tanker Stena Impero door de Iraniërs.