Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Twee nonnen zwanger na missie in Afrika: Katholieke kerk start onderzoek

De Katholieke Kerk is een onderzoek gestart naar twee nonnen uit Italië die zwanger zijn geraakt tijdens een missie in Afrika. Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. 

De twee van oorsprong Afrikaanse vrouwen woonden en werkten in twee afzonderlijke kloosters in de provincies Messina en Ragusa in Sicilië en waren tijdelijk op liefdadigheidsmissie in Afrika. Ondanks hun ‘gelofte van kuisheid’ verwachten ze nu een kindje. Een van de nonnen, een moeder-overste, ontdekte haar zwangerschap zelf. De andere, een 34-jarige vrouw, vernam het volgens persbureau ANSA tijdens een medisch onderzoek dat volgde op buikpijnklachten.

De nonnen staan beide bekend om hun grote inzet maar het is hoogst onzeker of ze hun werk kunnen blijven uitoefenen. ,,Het schandaal veroorzaakt grote beroering’’, verklaarde een kerkelijke bron uit Rome tegenover het persbureau. ,,Het is duidelijk dat de vrouwen een seksuele relatie hebben gehad.’’ Er zou druk op de twee worden uitgeoefend om hun baan op te geven en de Katholieke Kerk te verlaten. 

De vrouwen woonden en werkten in Sicilië maar waren tijdelijk op missie in Afrika.
Volledig scherm
De vrouwen woonden en werkten in Sicilië maar waren tijdelijk op missie in Afrika. © Shutterstock

Moeder-overste

De 34-jarige non zou zich in Palermo voorbereiden op de komst van haar kind en met de gedachte spelen het kloosterleven achter zich te laten. De moeder-overste is al teruggekeerd naar haar thuisland Madagaskar.

Een van de vrouwen zat in het klooster in de provinciehoofdstad Ragusa. Burgemeester Salvatore Riotta vertelde ‘dat het nieuws een schok was, maar dat het beter was stilgehouden’.

Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome.
Volledig scherm
Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome. © Photo News

Seksueel misbruik

Hoe de vrouwen zwanger raakten en met wie ze seksuele relaties hadden, is niet bekend. Begin dit jaar gaf Paus Franciscus wel nog toe dat er in de Katholieke Kerk soms ook seksueel misbruik is bij nonnen. ,,Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan’’, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen.

  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.