Vaccinatiecentra in Frankrijk én gedenksteen besmeurd met nazi-leuzen, mosterd en uitwerpselen
Voor de vierde keer in twee weken tijd hebben onbekenden vernielingen aangericht aan een gedenksteen voor Simone Veil, één van Frankrijks bekendste politici. Volgens president Macron is sprake van ‘antisemitische’ agressie. De afgelopen weken werden over het hele land ook vaccinatie- en testcentra beklad met leuzen en woorden als ‘nazi’s’ en ‘collaborateurs’.
Veil overleefde als tiener de concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Ze werd later advocaat en minister, legaliseerde in de jaren 70 abortus in Frankrijk, en was begin jaren 80 de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees parlement.
Veil overleed in 2017. Haar lichaam werd door de Franse overheid officieel bijgezet in het Panthéon in Parijs, wat is voorbehouden aan de belangrijkste en invloedrijkste Fransen. In het hele land zijn straten en pleinen naar haar vernoemd.
Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar
In het stadje Perros-Guirec in Bretagne werd na haar dood een gedenksteen voor de feministische politica onthuld. ,,Wat daarmee is gebeurd is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’’, zei burgemeester Erven Léon van Perros-Guirec dit weekend.
In de nacht van 1 op 2 augustus werd het monument voor het eerst besmeurd met mosterd, mayonaise en uitwerpselen. Precies een week later gebeurde het opnieuw. ,,De eerste keer dachten we nog: dit is het werk van iemand die dronken was. Maar als het precies een week later nog eens gebeurt, op precies dezelfde manier, dan is sprake van opzet’’, zei burgemeester Léon destijds.
Afgelopen woensdag was het opnieuw raak. Toen werden er hakenkruizen op de gedenksteen geklad. En zaterdag gebeurde het opnieuw. Op de steen met de naam van Simone Veil was met blauwe verf geschreven: ‘verantwoordelijk voor genocide’. Dat zou een verwijzing naar haar pro-abortusbeleid zijn.
Motieven
De dader of daders zijn nog steeds spoorloos. Ook over motieven is nog niets bekend. ,,Wij geven de strijd tegen het antisemitisme nooit op’’, reageerde president Emmanuel Macron op Twitter. ,,Wie aan haar gedenksteen komt, komt aan Frankrijk’’, aldus staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Marlène Schiappa.
De afgelopen weken waren er in Frankrijk meer incidenten waarbij antisemitisme speelde of verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt. Bij demonstraties tegen het vaccinatiebeleid werden met codewoorden antisemitische affiches meegedragen door extreemrechtse betogers.
De Franse justitie opende vorige week een onderzoek naar een website met de naam: ‘Ze zijn overal’, waarin bekende Fransen en anderen worden opgesomd die joods zouden zijn.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Macron ‘doorbreekt stilzwijgen’ en opent archieven atoomproeven Polynesië
Frankrijk gaat de archieven openen over de atoomproeven die het decennia lang hield op de Polynesische eilanden, in de Stille Oceaan. Dat moet duidelijkheid scheppen over wat er precies is gebeurd en wat de gezondheidseffecten zijn geweest. -
Met video
Johnson: Rapport partygate stemt nederig, maar ik wil door
De Britse premier Boris Johnson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor partygate, het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns, waar ook hijzelf voor beboet is. Van opstappen, zoals de oppositie wil, wil hij desondanks niets weten. Vandaag overhandigt topambtenaar Sue Gray het rapport over het schandaal. Ze concludeert dat er een cultuur was om regels te overtreden. -
PREMIUMVideo
Deze Fransen protesteren tegen vaccinatiebeleid: ‘Nu is het genoeg geweest’
In Frankrijk groeit het protest tegen het vaccinatiebeleid van president Macron. Er zijn demonstraties, er wordt gestaakt en actiegevoerd. Maar is het tegen het vaccinatiebeleid of is het tegen Macron? -
‘Groene Nobelprijs’ voor Urgenda-directeur
Marjan Minnesma is dit jaar winnaar van de internationale Goldman Environmental Prize. De directeur van Urgenda krijgt deze prestigieuze prijs voor het winnen van de Klimaatzaak in ons land. Minnesma is daarmee de eerste Nederlander die deze prijs wint. -
FBI: ‘Moordaanslag op oud-president George W. Bush verijdeld’
De Amerikaanse oud-president George W. Bush is ontsnapt aan een moordaanslag. Het terreurcomplot van een groep Irakezen om de voormalige president te vermoorden als wraak voor de oorlog in Irak werd eerder dit jaar ontdekt.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?