Volledig scherm
© AFP

Vals alarm over mogelijk nieuw Novitsjok-geval

De Britse politie heeft vanavond enige tijd het restaurant in de Engelse stad Salisbury van de buitenwereld afgesloten waar de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter dineerden kort voordat ze ziek werden door het zenuwgas Novitsjok. Volgens de politie is er een ongeveer 30-jarige man ter plaatse onderzocht.

De politie vreesde even dat de man mogelijk ook met het gas in aanraking was gekomen, maar gaf de omgeving van het restaurant na ruim een uur weer vrij. De politie deelde daarna alleen mee dat ,,er geen zorgen om de gezondheid van de man zijn".

De politie deed de afzetting ,,uit voorzorg en in het licht van de incidenten eerder in Salisbury en Amesbury''. In laatstgenoemde plaats werden vorige week een man en een vrouw vergiftigd. Een 44-jarige vrouw overleed daaraan. De man verkeert niet langer in levensgevaar en kwam woensdag bij kennis.

Vader en dochter Skripal overleefden in maart ternauwernood de aanslag en verbleven langdurig in het ziekenhuis. 

Imogen Barrer on Twitter

Salisbury still on high alert as @wiltshirepolice and paramedics called to an incident involving a man in his 30s at this Tesco in Salisbury, very close to John Baker house, where Dawn Sturgess lived. #Salisbury #Amesbury https://t.co/0RhWxvFbIF

RuthB on Twitter

Here we go again... Novichokgorod #Salisbury Castle St this evening All 3 #bluelight services in attendance...

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.
  2. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.