Van ski-jassen tot jeans: bergen nieuwe kleding eindigen in de fast fashion-woestijn
videoGrote kledingconcerns lanceren bijna net zoveel collecties als het jaar weken telt. Het textiel dat niet wordt verkocht, komt terecht in de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili. Daar ligt volgens experts ruim 100.000 ton aan afgedankte kleding.
De Atacama-woestijn is daarmee een van de grootste kledingdumpen ter wereld. Het textiel komt voornamelijk uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Via de nabijgelegen havenstad Iquique worden de duizenden tonnen kleding voor een prikkie geïmporteerd.
,,Gemiddeld komt hier jaarlijks 39.000 ton aan textiel aan", aldus Franklin Zepeda van EcoFibra. Zijn bedrijf probeert een duurzame bestemming te geven aan de afgedankte kleding en gebruikt die voor het maken van isolatiepanelen voor sociale woningen in de regio van Iquique.
Bergen kleding tot vijf meter hoog
Hij legt aan de Argentijnse nieuwszender TN uit hoe het selectieproces van de Chileense kledingimporteurs werkt: in de sorteercentra bij de haven wordt een scheiding gemaakt. Wat de handelaren denken te kunnen verkopen, wordt naar hoofdstad Santiago verscheept, waar de meeste consumenten wonen. Maar de rest wordt illegaal in de woestijn gedumpt, vlak bij de haven.
Op de bergen die soms wel vier tot vijf meter hoog zijn, vind je beschadigd textiel, maar ook nieuwe kleding die men ‘onverkoopbaar’ acht. Denk bijvoorbeeld aan de in Chili slecht verkopende XXL-maten, of ski-jassen. Vaak zit het labeltje met de oorspronkelijke verkoopprijs er nog aan.
Vervuiling
Het duur tot wel 200 jaar voordat een kledingstuk verteert. In Chili is het dan ook verboden om textiel op de gewone vuilnisbelt te dumpen: kleding is niet biologisch afbreekbaar en bevat veel chemicaliën. Daarom vormt de illegale stort een risico voor de drinkwatervoorziening. De vervuiling dringt namelijk door tot de ondergrondse waterreservoirs in een van de droogste regio's ter wereld.
Daarnaast staat de fast fashion-woestijn regelmatig in brand. Dat is een van de manieren waarop men de kledingbergen probeert te verkleinen. Maar bij de verbranding komen giftige stoffen vrij waar omwonenden last van hebben.
Een miniem deel van de afgedankte kleding wordt alsnog benut. Maar dat is het gevolg van een andere tragedie: voor duizenden straatarme migranten, vaak Venezolanen, is Iquique een doorgangsplaats op weg naar een beter tweede leven. Zij scharrelen gratis een nieuwe outfit bijeen na een barre tocht van duizenden kilometers.
Nieuwe wet
Chili is de grootste kledingimporteur van Zuid-Amerika, maar voor de illegale stort werd lange tijd een oogje dichtgeknepen. Inmiddels werkt de nationale overheid aan een wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Die maakt de Chileense textielindustrie, maar ook -importeurs, verantwoordelijk voor het afval dat ze genereren.
Het probleem ligt volgens Zepeda echter dieper. Hij wijt de bergen kleding grotendeels aan de cultuur van fast fashion: ,,We zouden als consumenten (...) alleen kleding moeten kopen die we écht nodig hebben, die repareren en recyclen. Het is een wereldwijd probleem”.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Israëlisch leger: luchtalarm klinkt na ingaan wapenstilstand Gaza
Na bemiddeling door Egypte zijn Israël en Gaza overeengekomen de wapens tijdelijk neer te leggen, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamistische Jihad heeft er ook een grote aanwezigheid. Gisteren zijn er weer vijf doden gevallen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Ex-president Afghanistan: machtsgreep taliban is schuld van VS
Bijna een jaar na de val van zijn regering, heeft de Afghaanse ex-president Ashraf Ghani een eerste interview gegeven over de machtsgreep van de taliban. Ghani legt de verantwoordelijkheid vooral bij de VS en bij andere Afghaanse politici. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Modewereld kiest voor duurzaam door corona: 'Fastfashion was een onhoudbaar systeem’
Verandert corona de wereld van de haute couture? Edouard Vermeulen, grote man van het Belgische modehuis Natan, denkt van wel. ,,De overdaad, de vele shows. Het was een onhoudbaar systeem. Too much.’’
-
Met video
Weer Nederlander (50) omgekomen in de bergen: ‘Nieuwe wandelaars vaak onervaren de berg op’
Een man van 50 uit Nederland is om het leven gekomen door een val tijdens een bergwandeling in Oostenrijk. Volgens de politie in Tirol viel hij 80 tot 100 meter naar beneden. Het is niet duidelijk waardoor dat gebeurde. Het is in korte tijd al de vijfde Nederlandse dode die valt in bergachtig gebied. De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging wijt dat aan onervarenheid. -
Brussel: deal met Moderna voor levering nieuwste vaccins tegen corona
De Europese Commissie heeft een deal met medicijnenfabrikant Moderna gesloten om coronavaccins veilig te stellen voor de nazomer en de winter. Dat meldt de Commissie vanmiddag in een persbericht. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBert Gransen
Els Weber-van Dreuten
Bennie Hill
Chris Toorop