Volledig scherm
Een auto stopt bij het raam van de drive-through opbaarruimte in Memphis, Tennessee. © Youtube/New York Post

Vanuit je auto afscheid nemen van je overleden oma

Voor begrafenisceremonies zijn veel verschillende vormen en manieren te bedenken. In Amerika is daar een bijzondere manier bijgekomen. In Memphis, Tennessee, is sinds kort een drive-through opbaarruimte te vinden. 

Quote

Op deze manier kan je alsnog afscheid nemen, zonder dat de familie erachter komt.

Ryan Bernard, Begrafenisondernemer

Geen frietjes bij deze drive-through, maar een opgebaarde dierbare. Begrafenisondernemer Ryan Bernard van R. Bernard Funeral Services kwam met het idee van een drive-through begrafenis. ,,Het is iets nieuws naast de traditionele begrafenisservice en biedt bovendien veel voordelen", vertelt hij tegen de New York Post.

Zeker voor mensen die minder mobiel zijn, kan het een uitkomst bieden. ,,Oudere mensen en mensen die minder goed ter been zijn, kunnen alsnog afscheid nemen door langs het raam te rijden. Ze hoeven de auto niet meer uit."

Er zijn volgens Bernard ook mensen die liever niet bij begrafenishuizen binnen komen. ,,Sommigen voelen zich daar niet prettig bij, die krijgen er een naar gevoel van. Vanuit de auto hebben ze daar geen last meer van."

Bovendien kan het bij familieruzies uitkomst bieden. Bernard vertelt: ,,Als de familie zegt: 'we willen jou niet op de begrafenis zien', kun je op deze manier alsnog afscheid nemen, zonder dat de familie erachter komt."

Een feestje

Quote

We maken er iets leuks van.

Deja Bernard, Dochter van begrafenisondernemer Ryan Bernard

Deja Bernard, een dochter van Ryan Bernard, had in eerste instantie haar bedenkingen bij het drive-through begrafenishuis, maar ziet er nu de meerwaarde van in. Het maakt begrafenissen luchtiger en feestelijker, volgens haar. ,,Als een dierbare overlijdt, zou het eigenlijk niet verdrietig moeten zijn. Het zou juist een reden moeten zijn om het leven te vieren", zegt Deja. 

,,Sommige begrafenissen zijn verdrietig, daar kan je nu eenmaal niets aan doen. Maar we willen vooral het leven van de overledenen vieren. We draaien de muziek waar zij graag naar luisterden. We maken er iets leuks van. Dat proberen we te doen."