Vegan bodybuildster was boos op YouTube en schoot uit wraak

UpdateEen 38-jarige vrouw heeft dinsdag bij het hoofdkantoor van YouTube in de Amerikaanse staat Californië op drie mensen geschoten en vervolgens een einde aan haar leven gemaakt. Het zou gaan om Nasim Aghdam, 'een vegan bodybuildster'. In een video uit zij kritiek op YouTube, omdat het bedrijf haar werk zou filteren. 

De vrouw ageerde tegen YouTube in video's. De vrouw met zo'n vijfduizend volgers geloofde dat de videodienst haar kanalen 'filterde' om te voorkomen dat ze meer kijkers zou krijgen. Vorig jaar postte ze een bericht over het 'verborgen beleid' van het 'Facebookdictatorschap'. ,,Promoot stupiditeit, discriminatie en onderdrukking van de waarheid'', zo stond er met de hand geschreven op een groot wit protestbord. 

De vrouw kwam rond lunchtijd (Amerikaanse tijd) naar het terras van de kantine en begon daar te schieten. Een 36-jarige man verkeert in kritieke toestand. In eerdere berichten werd geschreven dat dit haar vriend zou zijn, maar dit klopt volgens de politie niet. Twee vrouwen raakten ook gewond bij de schietpartij. De dader zelf pleegde ter plekke met haar pistool zelfmoord. Een vierde persoon raakte gewond in het gedrang van de vluchtende mensen net buiten het café op de campus. 

Vegan bodybuildster

Volledig scherm
Nasim Aghdam op Facebook © Nasim Aghdam Facebook

In haar bio op YouTube staat te lezen dat ze zichzelf een 'vrouwelijke vegan bodybuildster' noemt. ,,Dierenrechtenactivist, die gezond en humaan leven promoot.'' Ze komt uit Iran. ,,Nasim produceerde en lanceerde de eerste Perzische tv reclame en videoclip (Do You Dare) over dierenrechten en veganisme op de Iraanse tv in 2010'', vervolgt de informatie over de vrouw op haar YouTubekanaal.

Volledig scherm
Politie-agenten bestormen het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië. © REUTERS

Een politiewoordvoerder laat weten dat er gewonden naar het ziekenhuis in het nabijgelegen San Francisco zijn gebracht. Ook het ziekenhuis van de stad Stanford laat weten gewonden van de schietpartij binnen te hebben gekregen. Volgens Amerikaanse media gaat het om een 32-jarige vrouw, een 27-jarige vrouw en een 36-jarige man.

Evacuatie

Een medewerker van het YouTubekantoor, Vadim Lavrusik, liet op Twitter weten dat hij aan zijn bureau zat toen hij ineens schoten hoorde en mensen zag rennen. Hij sloot zichzelf samen met zijn collega's op in één van de lokalen. Een kwartier later plaatste hij een bericht dat hij geëvacueerd was en veilig buiten stond. Een andere Twitteraar plaatse: ,,We zaten in een vergadering toen we mensen hoorden rennen. De vloer trilde. We dachten eerst aan een aardbeving.''

Een andere Twitteraar plaatste beelden van de evacuatie en de politie-inval die op Snapchat verschenen. Daarop is te zien hoe medewerkers van het bedrijf met hun handen in de lucht het gebouw verlaten.

Verschillende technologiebedrijven dringen na de schietpartij aan op strengere wapenwetten. YouTube is onderdeel van Google en is gevestigd in San Bruno, in Silicon Valley. Topmannen van onder meer Twitter en Uber riepen op Twitter politici op in actie te komen onder de hashtags #EndGunViolence en #NeverAgain. De directie van YouTube zelf gaf alleen een algemene verklaring: ,,Het was onbeschrijfelijk naar om vandaag een schutter te hebben @YouTube.”

Volledig scherm
Politieagenten op weg naar het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië. © AP

San Bruno Police on Twitter

We are responding to an active shooter. Please stay away from Cherry Ave & Bay Hill Drive.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.