De 13-jarige Jayme Closs werd levend teruggevonden, drie maanden nadat haar ouders vermoord werden in hun huis in Wisconsin. Links: verdachte Jake Thomas Patterson.
Volledig scherm
De 13-jarige Jayme Closs werd levend teruggevonden, drie maanden nadat haar ouders vermoord werden in hun huis in Wisconsin. Links: verdachte Jake Thomas Patterson. © AP / Facebook

Verband tussen ontvoerder en teruggevonden Jayme (13) nog volstrekt onduidelijk

De man die verdacht wordt van de ontvoering van de 13-jarige Jayme Closs en van de moord op haar beide ouders zo’n drie maanden geleden, leidde de voorbije jaren een geïsoleerd bestaan in de uitgestrekte bossen van de staat Wisconsin.

Jake Thomas Patterson (21) groeide op in Gordon, een uitgestrekt dorpje met amper 645 inwoners in het noordwesten van Wisconsin. Volgens de weinige buren die het gezin Patterson kennen, groeide hij op in een blokhut in een afgelegen wijk op zo’n 16 kilometer van Gordon. 

Sinds Jayme Closs (13) donderdag wist te ontsnappen, vertelde ze aan de autoriteiten dat ze door Patterson drie maanden lang gevangen werd gehouden in dezelfde blokhut als waar de man zijn jeugd doorbracht. Gordon ligt op ongeveer een uur rijden van haar thuisstadje Barron.

Connectie met Jayme?

De politie is ervan overtuigd dat Patterson naar de woning van het gezin Closs trok met de intentie om Jayme te ontvoeren. Tot nu toe zijn ze er echter niet in geslaagd om het verband te leggen tussen de man en het gezin. Jayme’s grootvader Robert Naiberg beklemtoont dat niemand van de familie Patterson kende. Speurders hebben ook geen bewijzen gevonden van internetgesprekken tussen Jayme en Patterson.

Jayme werd ondertussen herenigd met haar tante Jennifer Smith.
Volledig scherm
Jayme werd ondertussen herenigd met haar tante Jennifer Smith. © AP

Blokhut

Uit de gerechtsdocumenten blijkt dat Pattersons ouders in 2008 scheidden. Volgens een buurvrouw van het gezin verlieten de ouders toen hun woning, maar Jake en zijn oudere broer Erik bleven in de blokhut. Een andere buurvrouw vertelde aan de krant Minneapolis Star Tribune dat de broers vaak in de problemen kwamen, ze pleegden diefstallen en belandden in de pleegzorg.

Volgens directeur Jean Serum van de middelbare school was Patterson een ‘stille, goede student die goede vrienden had en een klas die hem steunde’, maar echte herinneringen aan de jongen heeft hij naar eigen zeggen niet. Kristin Kasinskas, een van de twee vrouwen die Jayme vorige week vlak na haar ontsnapping opving, was Pattersons leerkracht wetenschappen, maar ook zij zegt zich weinig van de jongen te herinneren, behalve dat hij stil was. ,,Hij was een aardig kind. Een stil kind’’, zegt ze. ,,Heel slim. Hij zei niet veel in de klas.’’ 

Ook volgens een voormalige klasgenoot was Patterson ‘erg op zichzelf, zowel thuis als op school... Hij was aardig. En niet dom. Hij was gewoon stil, te stil, wat verklaart waarom hij geen vrienden had.’’

Werkloos

Patterson werkte in 2016 één dag in een fabriek waar kalkoenproducten vervaardigd werden. Jayme’s ouders werkten beiden in dezelfde fabriek. Patterson stapte na die ene dag op omdat hij naar eigen zeggen ging verhuizen, vertelt fabrieksdirecteur Steve Lykken. Het is onduidelijk wat de jongeman sindsdien precies deed. Volgens Chris Fitzgerald, sheriff van Barron County, was hij werkloos op het moment van de arrestatie.

De verdachte heeft geen profielen op sociale media en in het dorpje lijkt bijna niemand hem te kennen. Hij was evenmin bekend bij de politie. Zijn broer kwam wel meermaals in aanvaring met de politie: hij werd veroordeeld voor het bezit van marihuana en aanranding. 

De politie heeft niet bevestigd of Jayme is aangerand, maar deelde vandaag wel mee dat de autoriteiten geloven dat Jake Patterson alleen handelde. 

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”