Volledig scherm
Kunsthandelaar Pakorn Porncheewarakun onherkenbaar tussen de schilderijen die samen met anderen van de kunstenares kocht © Facebook/Pakorn Porncheewarakun

Verlichte Japanse superheld: Rel in Thailand om Boeddha als Ultraman

Een Thaise artiest heeft voor heisa gezorgd door de Boeddha af te beelden als de Japanse superheld Ultraman. Boeddhistische hardliners hebben aangifte gedaan tegen de maker. De kunstenares, een studente, moest vervolgens in het bijzijn van de gouverneur haar excuses aanbieden aan de hoogste monnik in de provincie Nakhon Ratchasima.

De vier Boeddha-schilderijen waren vorige week te zien in een winkelcentrum. Dat leidde tot luid protest. Inmiddels moet ook de politie zich over de zaak buigen. Een boeddhistische groep heeft aangifte gedaan tegen de vrouw, wier naam niet bekend is gemaakt, en vier personen die waren betrokken bij de expositie. De hardliners vinden het respectloos dat de Boeddha werd vergeleken met een actieheld.

Politicus Parina Kraipuk zegt op Facebook dat de kunstwerken haar geloof diep beledigden. De uitleg van de kunstenares, die zegt alleen de strijd tussen goed en kwaad te hebben willen verbeelden, overtuigt Kraipuk niet. ‘Ik ben hier zwaar op tegen’, schrijft ze. ‘Ik voel me als ik dit zie ongemakkelijk, omdat ik een boeddhist ben.’ De politicus vraagt zich af waar het mis heeft kunnen gaan met de vierdejaars kunststudent. 

De conservatieve boeddhisten eisten dat de kunstwerken worden vernietigd en dat de vijf worden vervolgd voor het beledigen van de religie. Volgens de Thaise wet riskeert iedereen die een heilig object of plaats van gebed beledigt een gevangenisstraf van zeven jaar of een boete die kan oplopen tot 40.000 baht, bijna 1200 euro. De schilderijen zijn ondanks of mogelijk juist dankzij de ophef allemaal verkocht op een veiling.

Studiebeurs

Volledig scherm
De schilderijen van Boeddha als Japanse superheld gaan sommige gelovigen te ver © REUTERS

Een van de controversiële schilderijen werd, ondanks dreigementen van de fanatici, verkocht voor 600.000 baht, ongeveer 18.000 euro. Pakorn Porncheewarakun, de handelaar die de veiling op Facebook aankondigde, kocht de schilderijen van de onbekende kunstenares voor 4500 baht per stuk, zo'n 130 euro. Hij zegt 100.000 baht van het verkoopbedrag als studiebeurs aan de kunstenares te willen geven. De rest gaat naar een lokaal ziekenhuis. 

Pakorn, die de naam van de koper niet bekend wil maken, trekt zich niets aan van de commotie. Hij haalt zijn schouders op over de eis om de schilderijen te vernietigen. ,,Als eigenaar heb ik mijn rechten’’, zegt de kunsthandelaar. ,,Ik zal de kunstwerken nooit laten vernielen. Mijn bedoeling is om de opbrengst aan te wenden voor het goede doel, in plaats van het te verbranden. Dat zou onzinnig zijn.’’ 

De kunsthandelaar hoopt dat zijn donatie aan het ziekenhuis van Nakhon Ratchasima de intentie van de kunstenaar, om Boeddha als held neer te zetten, helpt te verwezenlijken. ,,Zij wilde de Boeddha als held verbeelden, iemand die de lasten van mensen wegneemt en hun geest verlicht. Ik zie hem daarom als held die ook de ziekten van mensen geneest’’, aldus Pakorn.

Volledig scherm
Bezoekers aan een entertainmentbeurs in Japan lopen langs een reusachtige buste van Ultraman © EPA