Volledig scherm
Michel Nihoul. © Belga

Vermeende helper kindermoordenaar Dutroux overleden

De Belg Michel Nihoul, voormalig verdachte in de zaak van kindermoordenaar Marc Dutroux, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat is door zijn vriendin aan de krant Le Soir bevestigd.

De gezondheidstoestand van de man was de laatste weken verslechterd. Hij zou al enkele dagen in het ziekenhuis gelegen hebben.

Nihoul, geboren op 23 april 1941, is een gewezen zakenman, die meermaals voor oplichting is veroordeeld. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de zaak-Dutroux. In de zaak-Dutroux in juni 2004 werd Nihoul alleen veroordeeld voor drugshandel en bendevorming. Hij kreeg vijf jaar cel. Nog geen twee jaar later kwam hij voorwaardelijk vrij.

Spil

Meteen na het uitbarsten van de Dutroux-affaire werd Nihoul in augustus 1996 aangehouden. Al gauw werd hij gezien als de spil in een pedofilienetwerk, dat ervoor zorgde dat de bende-Dutroux bescherming genoot. Zelf heeft hij altijd elke betrokkenheid ontkend. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken voor alle feiten die met de ontvoering van kinderen te maken hadden.

Connecties

Nihoul schepte zelf graag op met zijn echte of vermeende connecties bij politici, rechters en zakenmensen en had naar eigen zeggen “een arm zo lang als de Donau”. Die zogenaamde connecties in de hoogste kringen bleken een vorm van blufpoker, waarmee Nihoul niettemin gunsten bedong bij mensen met een zekere invloed, zoals ambtenaren en politiemensen.

Als vaste klant van Brusselse seksbars als Les Atrébates en Le Dolo, bouwde hij in de jaren 80 een netwerk uit in allerlei kringen, inclusief de politie en het criminele milieu. 

Zwendel

Dankzij zijn contacten en via allerlei obscure vennootschappen zette Nihoul een soort ‘zwendel in gunsten’ op: tegen betaling regelde hij vervroegde invrijheidstellingen, verblijfsvergunningen, tussenkomsten bij de belastingen of bij ministeries. Een rechter die wel eens in de Dolo kwam, stelde Nihoul ooit aan als ‘vastgoedexpert’, hoewel hij daar niet de juiste kwalificaties voor had.

Volledig scherm
Nihoul tijdens zijn arrestatie. © Photo_news

Met zijn ex-vrouw Annie Bouty, een geschorste advocate, had hij een netwerk voor valse paspoorten opgezet. Het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux legt uit hoe die handel in de jaren 90 opdroogde door de toegenomen aandacht voor mensenhandel.

Nihoul werd zo gedwongen om een toontje lager te zingen (zoals het commissierapport stelde) en zich in te laten met randfiguren uit de drugshandel en autozwendel. Zo kwam hij uiteindelijk in contact met Michel Lelièvre, de kompaan van Dutroux, en later ook met Dutroux zelf.

Tipgever politie

In diezelfde periode werd Nihoul ook tipgever voor de politie, voor sommigen een aanwijzing dat hij aan lager wal was geraakt. Nihoul zelf riep zijn ‘samenwerking’ met de politie tevergeefs in als verschoningsgrond voor de feiten waarvoor het gerechtshof hem uiteindelijk wel veroordeelde: handel in xtc en het leiderschap van een bende die zich inliet met drugshandel en zwendel in auto’s en valse papieren. Voor die feiten kreeg hij vijf jaar cel. De jury verwierp de verschoningsgrond.

In april 2006 liet de rechtbank Nihoul voorwaardelijk vrij. Sindsdien leefde hij in Zeebrugge, samen met zijn vriendin Marleen De Cokere. Nihoul schreef enkele boeken en speelde mee in de reconstructie van scenes uit de zaak-Dutroux die de Waalse omroep RTBF in 2007 uitzond. Nihoul probeerde ook nog een schadevergoeding te eisen van Marc Verwilghen, destijds voorzitter van de commissie-Dutroux, wegens laster en eerroof in een aantal passages in Verwilghens boek over de commissie. Die eis werd echter afgewezen.

De laatste jaren kampte Nihoul met een slechte gezondheid en verbleef hij om verschillende redenen meerdere keren in het ziekenhuis. 

Volledig scherm
Marc Dutroux werd begin dit jaar gefotografeerd op de binnenplaats van de gevangenis waar hij vast zit. © Screenshot/VTM