Verzorgster overleeft aanval van tijger: Het was mijn eigen schuld

Nadezhda Srivastava, een 44-jarige verzorgster in de dierentuin van het Russische Kaliningrad, maakte twee weken geleden een bijna fatale fout. Ze vergat het verblijf van een tijger af te sluiten, terwijl ze het dier te eten gaf. Tijger Taifun viel de vrouw aan en werkte haar tegen de grond. Tien minuten lang vocht Nadezhda voor haar leven. ,,Het was mijn eigen schuld, zonder de oplettende bezoekers zou ik niet meer leven.''

Haar strijd om te overleven ging via sociale media de wereld over. Vanaf haar ziekenhuisbed vertelt Nadezhda voor het eerst over haar angst en wat er door haar hoofd ging op het moment dat het imposante dier haar wilde verscheuren. ,,Ik ben waarschijnlijk vergeten het hek te sluiten, toen ik zijn verblijf binnenging'', zegt ze. ,,Hij kwam heel voorzichtig op me af en mijn eerste instinct was om hem te kalmeren door tegen Taifun te praten.’’ Ze zei: ‘Ga weg, laat me gaan’. Tijd om weg te lopen had de verzorgster niet. Ze hoopte dat het dier uit zichzelf achteruit zou gaan.

Het tegenovergestelde gebeurde. ,,Taifun duwde me tegen de grond. Hij brulde niet en leek niet agressief, maar beet me in mijn handen.’’ Met haar ellebogen en handen probeerde ze haar gezicht en hals af te schermen. Toen de greep van het dier verslapte, trachtte Srivastava zich om te draaien en weg te komen. Opnieuw zette Taifun zijn poten met vol gewicht op haar. ,,Ik kon niet inschatten of hij wilde spelen of niet. Het was vreselijk, het leek wel een droom.’’

Marteling

Volledig scherm
Nadezhda Srivastava. © Privéfoto

Een van de toeschouwers riep tegen de dierenverzorgster dat ze een stok moest pakken om de Siberische tijger weg te jagen. Pijn in haar arm en het besef dat een stok haar niet zou helpen, voorkwamen dat. ,,Mijn arm was er erg aan toe en deed enorm veel pijn’’, zegt Nadezhda die probeerde Taifun met haar voet van zich af te duwen. De tijger beet vervolgens in haar been en zette, toen de vrouw zich omwentelde, ook zijn tanden in haar rug. ,,Ik wil dat deze marteling stopt’’, dacht ze.

,,Bijna had ik opgegeven, want ik voelde dat mijn einde naderde.’’ De gedachte aan haar moeder en drie kinderen schoten door Srivastava’s hoofd. Op het moment dat pijn en angst de overhand leken te krijgen, merkte de verzorgster dat Taifun wegliep. Bezoekers hadden kans gezien het dier door het gooien van stenen te verjagen. Iemand had zelfs een stoel en bankje in het verblijf gesmeten. Een over het hek gegooide vuilnisbak werd de tijger uiteindelijk te veel, waarna hij zijn aanval staakte.

Laatste krachten

Bedekt met bloed gebruikte Nadezhda haar laatste krachten om op te staan en het verblijf uit te strompelen. ,,Ik kon de tijger niet meer zien en liep snel naar een veilige ruimte.’’ Ze sloot de deur achter zich en liep een gang in naar een volgende deur. Pas nadat ze die had geopend, konden hulpverleners zich over haar ontfermen. ,,Ik lag op de grond en alles deed pijn, vooral mijn rug, maar ik realiseerde me dat ik nog leefde’’, vertelt de Russische opgelucht. In allerijl werd ze naar een ziekenhuis gebracht.

De dierentuindirectie schoof de schuld voor het voorval direct naar Nadezhda. Ze zou de veiligheidsprocedures niet hebben gevolgd en riskeert een straf. De verzorgster zelf, die al 25 jaar met wilde dieren werkt, is blij dat ze het hachelijke avontuur überhaupt kan navertellen. Hoe lang haar herstel gaat duren, weet ze niet. ,,Lopen gaat moeilijk, mijn ribben zijn gebroken en ik heb snijwonden op mijn handen.’’

Taifun brak haar vingers en ook haar polsen zijn beschadigd. Haar armen en benen kan ze gelukkig nog bewegen. Ze bedankt haar redders, zonder wie ze het niet had gered. Ze hoopt verder dat ze, ondanks haar fout, mag terugkeren in de zoo. ,,Ik hou van dieren en de dierentuin is mijn leven. Wat mij is overkomen is een uitzonderlijk iets en ik hoop dat het een les voor anderen zal zijn.

Volledig scherm
Nadezhda Srivastava werd aangevallen door een Siberische tijger. © ANP/Inzet: privéfoto