VK waarschuwt ‘mini-Napoleon’ Macron in hoogoplopende ruzie over visrechten
videoHet Verenigd Koninkrijk heeft de Franse president Emmanuel Macron een ultimatum gesteld om zijn ‘onredelijke’ dreigementen in te slikken in een hoogoplopende ruzie over visrechten.
Het gestampvoet van de Franse president Emmanuel Macron over visrechten maakt weinig indruk op de Britse regering. Het VK geeft hem tot vanavond om bij zinnen te komen. Macron dreigt Britse boten te weren, de stroomvoorziening naar Kanaaleiland Jersey af te snijden en het vrachtverkeer te dwarsbomen in een poging vergunningen af te dwingen voor een dertigtal Franse schepen.
De ruzie begon vorige week woensdag met veel kabaal, toen Franse gendarmes aan boord gingen van een Schotse trawler. De Cornelis Gert Jan, eigendom van de MacDuff Shellfish Company, viste in de Baie de la Seine op sint-jakobsschelpen. De kapitein toonde de agenten zijn vergunning, maar kreeg de opdracht om hen naar de haven van Le Havre te volgen. De Britse boot zou illegaal in Franse wateren verkeren.
Na een verhoor van vijf uur in het bijzijn van zijn advocaten kreeg de kapitein te horen, dat zijn schip tot nader orde aan de ketting bleef liggen. De zevenkoppige bemanning mocht het land niet uit. Een rechter legde een boete van 75 duizend euro en droeg de ‘skipper’ op om volgend jaar augustus voor de rechtbank te verschijnen. Om de Cornelis Gert Jan terug te krijgen, moest een borgsom van ongeveer 150 duizend euro worden betaald.
De Britse minister van milieu George Eustice verklaarde dinsdagmorgen dat de Franse maritieme autoriteiten de vissersboot hadden vrijgegeven maar de exploitant zegt daar niets van te weten. Volgens een zegsman van MacDuff Shelfisch Company mag de kotter niet vertrekken uit Le Havre en is daar woensdag nog een hoorzitting over. Websites waar het scheepvaartverkeer wordt gemonitord tonen aan dat de boot in de Franse haven ligt. Franse media melden eerder dat de twee partijen donderdag in Parijs verder praten over hun geschil.
Administratieve fout
De Britse overheid bevestigde dat het gestrande schip over de juiste papieren beschikte. Door een administratieve fout stond die informatie per abuis niet op de officiële lijst. Het voorval had weinig met bureaucratische strubbelingen te maken. De Fransen, zo gaf minister Clément Beaune van Europese Zaken aan, waren op oorlogspad. ,,Zero tolerance”, sprak hij. ,,We moeten met de vuist op tafel slaan, de enige taal die de Britse regering begrijpt.”
Op de snoeiharde daad volgde een eisenpakket. Macron wil dat het VK meer Franse vissers toegang verleent tot de Britse kustwateren. Als Johnson weigert hieraan toe te geven, deinst hij er niet voor terug om wraak te nemen. Dat de ruzie om slechts een handvol kleine boten gaat, doet de wenkbrauwen fronsen. Bovendien stellen de Britten dat de aanvragers niet aan de regels voldoen.
Toestemming
Om in aanmerking te komen voor een vergunning moeten rederijen onder meer logboeken en GPS-coördinaten overleggen om aan te tonen dat ze in de vier jaar voor de brexit in de bewuste gebieden visten. Op basis van deze ‘historische rechten’ geeft het VK toestemming aan boten. De Britten geven aan dat de geweigerde Fransen niet konden bewijzen hier aanspraak op te maken.
Veel liefde ging nooit verloren tussen het VK en Frankrijk, maar deze rel haalt het bloed onder de nagels van Britse politici vandaan. The Telegraph, de huiskrant van de Conservatieve Partij, noemt Macron een ‘mini-Napoleon’, refererend aan zijn geringe lengte en autocratische trekken. Een reactie van minister Liz Truss van Buitenlandse Zaken laat merken, dat zij er net zo over denkt. ,,Totaal onredelijke dreigementen.”
Macron, zo wordt geschamperd, probeert enkele maanden voor de verkiezingen, in het gevlei van rechtse kiezers te komen. Om president te blijven, schuwt hij populistische trucs niet. Dat de ‘pint-sized’ Napoleon weinig steun krijgt van de EU, sterkt het VK. Als hij niet luistert, zet Johnson een arbitragemechanisme in werking. Dit systeem, onderdeel van het brexitakkoord, moet Macron terug in zijn mand duwen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
PREMIUM5
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Franse minister in het nauw door seksueel wangedrag
De Franse justitie is een onderzoek gestart naar minister Damien Abad (Gehandicaptenzorg). Tegen hem is een officiële aanklacht ingediend wegens poging tot verkrachting door een collega-politica. -
met video1
Boris Johnson vertrekt als premier van Groot-Brittannië: ‘Duidelijk dat de partij een nieuwe leider wil’
De Britse premier Boris Johnson stapt op als premier van Groot-Brittannië. Dat maakte hij vanmiddag officieel bekend op een persconferentie. Johnson blijft tot er een opvolger is. Wanneer dat precies gaat gebeuren, wordt volgens de interim-premier volgende week bekend. Britse media hadden het er vanmorgen over dat het waarschijnlijk in de herfst wordt. -
VK overweegt juridische stappen na ‘onredelijke dreigementen’ Frankrijk in visruzie
Het Verenigd Koninkrijk heeft Frankrijk maandag een deadline opgelegd in de ruzie om visserijrechten tussen de landen. Als de Fransen niet binnen 48 uur hun dreigementen intrekken, gaan de Britten volgens buitenlandminister Liz Truss over op juridische stappen.
-
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
Levenslange straffen voor oud-militairen dictatuur Argentinië
Tien verdachten zijn in een megaproces in Argentinië veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen vanwege misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) in het land. Nog eens negen ex-leden van het leger en andere veiligheidstroepen hebben celstraffen van tussen de vier en 22 jaar opgelegd gekregen, meldt het Argentijnse persbureau Télam. -
Russen na wekenlange gevechten baas in Lysytsjansk, Zelenski kondigt herovering aan
De stad Lysytsjansk is gevallen en daarmee heeft het Russische leger nu ook de laatste grote stad van de provincie Loehansk in handen.