Volksheld uit film Hotel Rwanda komt op vrije voeten
Paul Rusesabagina (69), de Rwandese volksheld op wie de Hollywoodfilm Hotel Rwanda is gebaseerd, komt zaterdag op vrije voeten. Dat meldt een bron van de regering tegen persbureau Reuters. Rusesabagina zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit na beschuldigingen van terrorisme.
Rusesabagina werd in september 2021 veroordeeld vanwege zijn banden met een organisatie die tegen het bewind van Paul Kagame is. Rusesabagina ontkende alle beschuldigingen. Hij en zijn aanhangers noemden het proces een politieke schijnvertoning.
In een brief aan president Kagame vroeg hij gratie. Die lijkt hij nu te krijgen. Rusesabagina wordt na zijn vrijlating eerst naar Doha, de hoofdstad van Qatar, gevlogen. Daarna reist hij door naar de Verenigde Staten, aldus Reuters. Rusesabagina is in het bezit van een Amerikaanse verblijfsvergunning.
Genocide
Rusesabagina is in eigen land een held. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 redde hij bijna 1300 mensen van een wisse dood door ze op te vangen in zijn hotel Mille Collines. Zijn verhaal was de inspiratie voor de film Hotel Rwanda (2004).
De vroegere hotelmanager zit sinds eind augustus 2020 vast in de hoofdstad Kigali. Hij zat in een vliegtuig dat hem naar Burundi zou brengen voor een spreekbeurt. Rusesabagina werd tijdens de vlucht geboeid en naar Kigali overgebracht. Daar werd hij gevangengezet en volgens bronnen gemarteld.
Leidende rol
De Rwandese autoriteiten stellen dat hij hulp geeft aan Hutu-rebellen. Rusesabagina heeft een leidende rol in de oppositie en uit geregeld kritiek op de regering van president Kagame. Maar hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor aanvallen van de gewapende vleugel van zijn partij.
Internationale advocatenorganisaties waren zeer kritisch over het proces. Ook diverse parlementen, waaronder het Europese, en België bij monde van minister Sophie Wilmès zeggen dat Rusesabagina geen eerlijk proces heeft gehad. De Verenigde Staten zeiden eerder al dat hij ‘ten onrechte is vastgehouden’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toeristen in Spanje aangevallen door steenbok: Nederlandse vrouw (64) van klif geduwd
-
PREMIUM4
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) dacht dat haar oom glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Duitse trucker ziet file niet: Nederlander (60) in camper omgekomen, vrouw (60) zwaargewond
Een 60-jarige man uit Nederland is maandagochtend om het leven gekomen door een aanrijding in Duitsland. Hij stond met zijn camper in een file in de buurt van Bremen. Een vrachtwagenchauffeur zag de opstopping te laat en reed op de stilstaande voertuigen in. -
PREMIUMMet video's1
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Braziliaans actieplan voor Amazoneregenwoud: ferme stap in goede richting voor natuurbehoud
De Braziliaanse president Lula heeft een ambitieus plan gepresenteerd dat in 2030 een einde moet maken aan illegale ontbossing in het Amazoneregenwoud. Reden tot hoop bij Nederlandse natuur- en milieuorganisaties.
-
Steenrijke Finse snelheidsduivel krijgt bekeuring van 121.000 euro
-
-
-
6 tips2
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’.