Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel voor haar bij topontmoeting
VideoEuropese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voelt zich ronduit vernederd door de Turkse president Erdogan, die bij een topontmoeting dinsdag in Ankara voor haar geen stoel klaarzette. Brussel haalt momenteel alles uit de kast om te voorkomen dat zo’n pijnlijke situatie zich waar ook ter wereld ooit opnieuw voordoet.
Delen per e-mail
Op sociale media krijgt niet alleen de Turkse president ervan langs, maar ook Europees president Charles Michel, die blijkens veelbekeken videobeelden van de bijeenkomst vliegensvlug de ‘Europese’ stoel inpikte en Von der Leyen aan haar lot overliet. De Duitse koos na een verbaasd ‘eeuuhh’ voor een anoniem plekje op een sofa. Het gesprek duurde zo'n 2,5 uur. Of ze overwogen heeft om weg te lopen is onduidelijk, in elk geval koos ze ervoor om te blijven ‘en zo inhoud en diplomatie voorrang te geven op protocol’, aldus haar woordvoerder Eric Mamer vanmiddag in een bijna één uur durend vragenvuur. ,,Ze ging ervan uit dat dit is wat de Europese bevolking van haar verwacht.”
Volgens Mamer neemt Von der Leyen de kwestie vooral zo hoog op omdat zij als voorzitter de Europese Commissie representeert. Hij benadrukt dat de voorzitters van Raad en Commissie (Michel en VDL) protocollair op gelijke hoogte staan en dus op bijvoorbeeld buitenlandse reizen ook identiek dienen te worden behandeld. Von der Leyen had geen protocolspecialist mee naar Ankara vanwege de coronabeperkingen.
‘Niet verergeren met een scène’
Dat Von der Leyen geen passende plaats kreeg, zit ook haar reisgenoot Michel wel degelijk dwars. De voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders verdedigde zich tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen. Zijn zwijgen wordt hem door velen aangerekend. Von der Leyens ‘schrijnende situatie’ laat hem niet koud, beweert de Belg op Facebook.
Ze kozen ervoor de ongemakkelijke toestand ‘niet te verergeren met een scène’, maar voorrang te geven aan de kwesties die ze met Erdogan wilden bespreken, klinkt het. Michel betreurt dat de rel ‘het belangrijke en nuttige werk dat we samen in Ankara hebben verricht’ overschaduwt en ‘dat de indruk is ontstaan dat hij onverschillig zou zijn geweest’ over wat Von der Leyen overkwam. Hij verzekert ‘juist trots’ te zijn op het feit dat hij mag samenwerken met vrouwen in de hoogste politieke rangen.
Vernederd
De Belgische Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) liet vanochtend op Twitter al weten gechoqueerd te zijn van de beelden. ‘Als voorzitter van de Commissie kreeg Ursula von der Leyen geen stoel aangeboden. Dit breekt mijn hart echt en gaat in tegen alles waar ik voor sta', schrijft ze. ‘Moeten vrouwen aan de haard? En waarom ging Michel zitten? Waarom kon hij niet naar zijn plaats gaan, zich draaien, kijken naar Von der Leyen en solidair zijn? Een statement. Ik kijk uit naar het debat. Niet alleen zij, maar ook de EU werd hier vernederd. I don’t take it.’
Ook de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) vraagt zich af waarom Charles Michel stil bleef. ‘Dit was geen toeval, dit was opzet’, schrijft ze op Twitter over de actie van gastheer Erdogan. ‘Waarom zegt Michel niets?’ Michel en zijn staf willen niet reageren.
Lees hieronder verder
Op foto’s van eerdere ontmoetingen hadden de voorgangers van Michel en Von der Leyen plaatsen aan weerszijden van Erdogan, op gelijke voet. Bij het bezoek dat Von der Leyen en Michel vorig jaar aan Erdogan brachten, zaten ze naast elkaar aan tafel. Het was wel Michel die tegenover de Turkse president zat.
Het voorval is extra pijnlijk omdat Europa ernstige kritiek heeft op het mensenrechtenbeleid van Erdogan, onder meer op zijn intrekking van de zogeheten Istanboel-conventie, die vrouwen (en kinderen) moet beschermen tegen geweld. Europa, zo was gisteren de boodschap, is bereid tot meer samenwerking met Turkije, zowel economisch als op het vlak van terreurbestrijding en klimaatverandering, maar wel op voorwaarde dat Turkije de mensenrechten respecteert. ,,Dat is voor ons ononderhandelbaar”, aldus Von der Leyen onmiddellijk na afloop van het gesprek. In juni gaan de staats- en regeringsleiders de Turkse voortgang op dit vlak, dan wel het gebrek daaraan, evalueren.
De omgang van de gastheer met Von der Leyen heeft ‘haar focus op deze kwestie natuurlijk nog verscherpt’, zegt haar woordvoerder.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Gevaarlijk en mysterieus beest’ in boom blijkt croissant
Een Poolse dierenhulporganisatie kreeg deze week een mysterieuze oproep binnen over een vreemd beest dat in een boom op de loer zou liggen. ,,Mensen openen hun ramen niet meer, omdat ze bang zijn dat het hun huis binnensluipt”, meldde een paniekerige beller. Uiteindelijk bleek het ‘gevaarlijke dier’ een onsmakelijke croissant. -
Amerikaanse vrouw aangeklaagd vanwege doodsbedreigingen richting Kamala Harris
Een vrouw uit de Verenigde Staten is aangeklaagd wegens doodsbedreigingen aan het adres van vicepresident Kamala Harris. Dat blijkt uit een strafklacht die is ingediend bij de Amerikaanse rechtbank in deelstaat Florida, meldt CNN. -
PREMIUM
Vertrek Raúl Castro is einde tijdperk, maar de geest van de Cubaanse Revolutie blijft
Met het vertrek van Raúl Castro als leider van de Communistische Partij komt er op Cuba na ruim zestig jaar officieel een einde aan het tijdperk-Castro. Wie neemt het vaandel over en wat betekent dit voor de relatie met de Verenigde Staten? Vijf vragen over Cuba na de Castro’s. -
PREMIUM
Volgens hoogleraar is EU sterker dan we denken: ‘Ook de Russen spreken vol ontzag over Europa’
Voor China is Europa een wingewest. Rusland probeert het te ontwrichten. Wordt Europa een speeltuin voor anderen of blijft het een speler in de wereld? ,,Het laatste’’, zegt Rob de Wijk, ,,Europa is veel sterker dan we denken. Ze bijten er hun tanden op stuk.’’ -
Machtsstrijd om Merkels stoel: ‘der Armin’ kandidaat voor zusterpartijen CDU en CSU
Armin Laschet (60) is gekozen als lijsttrekker van CDU en CSU voor de opvolging van bondskanselier Merkel. Dat heeft het federale directiecomité van de christendemocraten maandagnacht beslist na een spoedzitting van ruim zes uur met uiteindelijk een geheime stemming. Daarmee kwam een eind aan een machtsstrijd tussen twee ‘kroonprinsen’ die grote verdeeldheid veroorzaakte binnen de zogenoemde Union van de zusterpartijen en een kloof blootlegde tussen partijleiding en basis van de CDU.
-
Vijftien ontvoerde bemanningsleden van olietanker Davide B vrijgelaten
De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze ‘in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten’. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland. -
Opnieuw protest in Istanboel tegen opzeggen vrouwenverdrag
Honderden vrouwen zijn zaterdag in Istanboel de straat opgegaan om te protesteren tegen het terugtrekken van Turkije uit een verdrag voor vrouwenrechten. Omringd door een grote politiemacht kwamen de vrouwen bijeen in de stad waar het verdrag werd opgesteld dat Turkije als eerste ratificeerde. Ook vorig weekend waren er al protesten. -
PREMIUM
Navalny vanaf ziekenboeg gevangenis: ‘Ik lijk zo op een skelet, dat ik kinderen bang maak’
Aleksej Navalny is overgebracht van de ziekenboeg van strafkolonie IK-2 in Pokrov naar het hospitaal van de gevangenis in Vladimir. Maar ook daar werden dinsdag zijn advocaten en artsen niet tot de oppositieleider toegelaten.