Volledig scherm
Zwarte luipaard © YouTube San Diego Zoo

Voor het eerst in ruim 100 jaar: zeldzame zwarte luipaard gespot

VIDEOIn Kenia is een zeer zeldzame zwarte luipaard gespot. Dat blijkt uit een recente publicatie in het African Journal of Ecology. Het beest heeft de opvallend donkere tooi te danken aan een zeldzame aandoening genaamd melanisme. Het is de eerste officiele waarneming van het illustere beest sinds 1909.

De luipaard is een bijzonder exemplaar, hij is bijna volledig zwart  gedurende de dag, maar in de nacht zijn andere kleuren zichtbaar. Het dier werd gezien in Laikipia County, een gebied van ongeveer 8.700 vierkante kilometer. 

Camera‘s

Het zwarte luipaard is gespot door camera‘s die door onderzoekers van de San Diego Zoo werden geplaatst in het gebied. Eerder waren er al meldingen van mensen die het beest in 2017 en 2018 zeggen te hebben gezien. 

Het vrouwtje werd één keer gespot in aanwezigheid van een soortgenoot met een normale vacht. De onderzoekers vermoeden dat dit mogelijk de moeder van het donkere exemplaar is.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.