Volledig scherm
John Bolton. © AFP

Voormalig veiligheidsadviseur Bolton getuigt vooralsnog niet tegen Trump

Voormalig nationale veiligheidsadviseur van de VS, John Bolton, wil alleen getuigen in de zaak rond de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump als hij daartoe wordt gedwongen door een rechtelijk bevel. Dat meldden verschillende Amerikaanse media. 

De commissies van het Huis die onderzoek doen in de afzettingsprocedure tegen Trump hoopten dat Bolton vandaag zou getuigen, maar hij kwam niet opdagen. De advocaat van Bolton zegt dat zijn cliënt niet bereid is om “vrijwillig te verschijnen”. 

De nationale veiligheidsadviseur werd in september door Trump uit zijn functie ontheven omdat ze niet op een lijn met elkaar zaten. Bolton hield de eer aan zichzelf. ,,Ik bood mijn ontslag aan, maar de president wilde er nog over praten’’, zei hij. Bolton, die sinds april 2018 aan de slag was in het Witte Huis, staat bekend als een havik en een agressieve beleidsman. Hij stelde zich radicaal op in kwesties over Afghanistan, Iran, Noord-Korea en Venezuela en was al de derde nationale veiligheidsadviseur onder Trump.

Stafchef 

Onderzoekers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden riepen dinsdag Trumps stafchef Mick Mulvaney op om te getuigen in het impeachment-onderzoek naar afzetting van de president. Reden is een verklaring waarin Mulvaney zei dat hij ‘aanzienlijke kennis uit de eerste hand’ heeft van Trumps inspanningen om Oekraïne onder druk te zetten.

De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland, heeft toegegeven dat er in de Oekraïne-affaire sprake was van ‘quid pro quo’, voor wat hoort wat. Hij fluisterde een Oekraïense regeringsfunctionaris in dat militaire hulp afhankelijk was van een onderzoek van Kiev naar de handel en wandel van Donald Trumps Democratische rivaal Joe Biden. Dat bleek uit een samenvatting van zijn getuigenis die de onderzoekscommissie van Huis van Afgevaardigden dinsdag openbaar maakte. 

Telefoongesprek

Het Huis van Afgevaardigden stemde eind oktober formeel voor een afzettingsonderzoek. Het Witte Huis doet het onderzoek af als een “heksenjacht” en weigert er aan mee te werken.

Het impeachment-onderzoek is gericht op een telefoongesprek van 25 juli waarin Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg een corruptieonderzoek in te stellen naar voormalig vice-president Joe Biden, een vooraanstaande democratische rivaal in de komende presidentsverkiezingen, en diens zoon Hunter. Die had in 2014 een duur betaalde baan gekregen bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Een Oekraïense aanklager die eerder onderzoek deed naar dit bedrijf werd in 2016 ontslagen.

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.