Volledig scherm
Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bezoekt de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman, in januari van dit jaar. © EPA

VS gaan militaire troepen in Saoedi-Arabië stationeren

Met het oog op de Iraanse militaire dreiging sturen de Verenigde Staten militaire troepen, waaronder jagers, luchtverdedigingsraketten en waarschijnlijk meer dan 500 soldaten, naar een Saoedische luchtmachtbasis. De VS verlieten het land in 2003 nadat de Iraakse leider Saddam Hoessein ten val was gebracht.

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de komst van de Amerikanen. Het land wil zelf ook de veiligheid in de regio verbeteren en denkt dat de Amerikaanse militairen daarbij van grote waarde kunnen zijn. ,,We willen ook meer militaire samenwerking met de Verenigde Staten’’, zegt een medewerker van het ministerie van Defensie tegen persbureau SPA.

Volgens hoge Amerikaanse defensieambtenaren zijn al enkele Amerikaanse troepen en luchtafweerraketsystemen van Patriot aangekomen bij de Prins Sultan Air Base, ten zuiden van Riyad. De overeenkomst zou al vele weken geleden zijn gesloten en is dus niet alleen een reactie op de laatste Iraanse aanval van vrijdag op een Britse tanker in de Perzische Golf.

In een schriftelijke verklaring zei het Amerikaanse Centrale Commando dat de troepenmacht in Saoedi-Arabië is goedgekeurd door het Pentagon. ,,Van deze beweging van troepen gaat een extra afschrikwekkende werking uit en zorgt ervoor dat we onze belangen in de regio kunnen verdedigen tegen de steeds grotere dreigingen’’, aldus het centrale commando.