Volledig scherm
Harry Dunn. © Facebook

‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging. 

Dit maakte de Britse minister Raab van Buitenlandse Zaken zojuist bekend in het Lagerhuis. Zijn ministerie werd door de Amerikanen op de hoogte gebracht. Pogingen om de vrouw in Engeland te laten blijven, ‘zodat er recht gesproken kon worden’, waren daarna niet succesvol. 

Raab verzocht de parlementsleden verder om de diplomatieke immuniteitsregels, die Sacoolas (42) gebruikte, te heroverwegen. ,,Ik heb al om een onderzoek gevraagd naar de immuniteit voor Amerikaans personeel werkzaam op RAF Croughton en hun gezinnen. Zoals uit dit geval blijkt, denk ik niet dat de huidige regelingen juist zijn. We moeten ervoor zorgen dat dit niet meer kan gebeuren.’’

Volgens de minister had Engeland geen juridische instrumenten in handen om de vrouw haar vertrek te beletten. Maar nu zij Engeland heeft verlaten, is haar immuniteit komen te vervallen. Raab stelt er alles aan te zullen doen om recht te laten zegevieren. Britse agenten zullen de vrouw in de VS gaan verhoren, meldt Sky News op basis van een ingewijde. 

Verkeerde weghelft

Volledig scherm
Bloemen langs de weg nabij de militaire basis RAF Croughton. © AFP

De 42-jarige vrouw Anne Sacoolas reed op 27 augustus de 19-jarige Harry Dunn aan. De jonge pompbediende zat op dat moment op zijn motor, de vrouw in haar Volvo. Het ongeval gebeurde vlakbij een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht werkzaam zijn, zo ook haar man Jonathan.

De vrouw ging de basis af en reed circa 400 meter op de verkeerde weghelft. De botsing was frontaal. Voor de hulpdiensten was meteen duidelijk dat de jonge Harry er slecht aan toe was. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Toen Sacoolas eenmaal in de gaten had dat ze vervolgd zou worden en wellicht jaren de gevangenis in zou moeten, ontvluchtte ze het land met man en gezin. Ze maakte daarbij gebruik van haar diplomatieke immuniteit.

Rel

Volledig scherm
Charlotte Charles, de moeder van de doodgereden tiener Harry. © REUTERS

Een (diplomatieke) rel was geboren. Engeland vroeg Amerika nadrukkelijk de vrouw terug te sturen. Maar de Amerikaanse ambassade in Londen en ook president Donald Trump wilden daar niet aan. Harry’s ouders, Charlotte en Tim, waren naast zielsongelukkig ook woest. Woest op Anne Sacoolas die hun zoon doodreed en er vervolgens vandoor ging, woest op de Britse regering die er niet alles aan zou doen Sacoolas terug naar Engeland te krijgen en woest op de Amerikanen die haar vooralsnog beschermen.

Charlotte en Tim vertrokken naar de VS om er druk op de ketel te zetten. Ze spraken in televisieshows over de ontstane situatie en hadden zelfs een ontmoeting met Trump in het Witte Huis. De president verbijsterde de rouwende ouders met een heuse hinderlaag. Hij verraste hen met de mededeling dat Sacoolas in een aangrenzende kamer zat, klaar om de nabestaanden onder ogen te komen. Fotografen stonden met toestemming van het Witte Huis klaar om de confrontatie vast te leggen. ,,Het was duidelijk dat ze op zoek waren naar een foto van de president die mevrouw Sacoolas aan Harry’s ouders introduceerde’’, vertelde Radd Seiger, woordvoerder van de familie, later aan CNN. De ouders weigerden het voorstel van Trump. Ze wilden er geen show opvoeren.

Terug in Engeland maakte het echtpaar kort geleden bekend dat Trumps veiligheidsadviseur Robert O’Brien hen in het Witte Huis toebeet dat Sacoolas nooit zou terugkeren naar Engeland. De Amerikaanse president stond ernaast. 

Afspraak afgezegd

Eerder vandaag maakte het stel via hun woordvoerder bekend een afspraak met het hoofd van de politie van Northamptonshire – dat het onderzoek naar het ongeval was gestart – op woensdag aanstaande te hebben afgezegd. De ouders van Harry hadden enkele vragen aan de politie voorbereid die hen meer duidelijkheid moest geven over de acties van Sacoolas en hoe zij kon verdwijnen. Toen zij door de politie op de hoogte werden gebracht dat het bezoek dat politiebaas Nick Adderley woensdag zou afleggen vooral was bedoeld om ‘zijn condoleances over te brengen’ belden zij Adderley af. ,,We kunnen allebei onze tijd beter besteden. De tijd van condoleances is nu wel voorbij. Wij willen gerechtigheid, dat hebben we onze zoon beloofd.’’

Volledig scherm
Tim Dunn en Charlotte Charles, de ouders van Harry Dunn. © REUTERS

Ouders Charlotte en Tim beseffen dat de kans steeds kleiner wordt dat zij Sacoolas nog eens zullen zien. Charlotte richtte zich gisteren dan nog maar eens met een emotionele oproep tot de Amerikaanse diplomatenvrouw: ,,Kom terug naar Engeland. We zijn geen erge mensen.’’ En tegen de verslaggever: ,,We weten dat ze moet lijden. Twee van haar kinderen zaten in de auto tijdens het ongeluk, zij moeten ook verdriet hebben. We willen dat ze terugkomt.’’