Vulkaan White Island gaat heftig tekeer, verhindert zoekactie naar vermisten

VIDEODe vulkaan op White Island voor de kust van Nieuw-Zeeland is in de nacht van dinsdag op woensdag weer heftiger gaan werken. Dit maakt het voor de autoriteiten vooralsnog onmogelijk om vermisten te zoeken, melden Nieuw-Zeelandse media.

Het aantal vermisten na de uitbarsting van maandag staat inmiddels op negen. Het gaat om zeven Australiërs en twee Nieuw-Zeelanders. Bij de eruptie vielen zes doden en dertig gewonden. Velen van hen zijn er slecht aan toe door heftige brandwonden. Ze zijn opgenomen in verscheidene Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen. Sommige patiënten zijn voor 95 procent verbrand. 

Nieuw-Zeeland heeft 1,2 miljoen vierkante centimeter huid besteld in de Verenigde Staten, aldus dokter Peter Watson van het ziekenhuis in Auckland waar het nationale brandwondencentrum is gevestigd. Australië heeft een vliegtuig van de luchtmacht naar Nieuw-Zeeland gestuurd om gewonden die vervoerd kunnen worden, over te brengen naar Australische brandwondencentra.

Volledig scherm
Dikke stoomwolken stijgen op uit de vulkaan op White Island. © AFP

Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn er 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 mensen hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. 

Zes Nederlanders kropen door het oog van de naald. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, liet een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.

Bekijk hieronder beelden van de uitbarsting.

 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.