Waarom Erdogan moeilijk blijft doen over Navo-lidmaatschap Zweden en Finland
Met videoDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vooralsnog vol dat hij geen lidmaatschap van de Scandinavische landen kan toestaan vanwege hun vermeende steun aan Koerdische militanten en andere groepen die, zo zegt hij, de nationale veiligheid van Turkije bedreigen.
Ondanks een uiterst positief gesprek gisteren met de Verenigde Staten, blijft Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo blokkeren. Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft het vertrouwen uitgesproken dat het bondgenootschap snel stappen zal zetten om Zweden en Finland toe te laten. Maar de verklaring van Erdogan suggereert dat de weg naar het lidmaatschap allesbehalve soepel zou kunnen verlopen.
Goedkeuring van Turkije is cruciaal omdat het militaire bondgenootschap zijn beslissingen bij consensus neemt. Elk van de 30 lidstaten kan een veto uitspreken over een nieuw lid.
Wat zit Turkije nou zo dwars?
Turkije, dat het op een na grootste leger van de Navo heeft, is traditioneel voorstander van uitbreiding van de Navo. President Erdogan heeft eerder uitgesproken dat het ‘opendeurbeleid’ van het bondgenootschap de veiligheid in de regio verbetert. Erdogan staat daarom positief tegenover toetreding van Oekraïne en Georgië.
Zijn grote bezwaren tegen Zweden en Finland zijn gestoeld op oude Turkse grieven tegen Stockholm, en in mindere mate Helsinki. Dit vanwege het onderdak dat wordt geboden aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), de links-extremistische groepering DHKP-C en aanhangers van de in de VS gevestigde moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter een mislukte militaire couppoging in 2016 zat.
Veel Koerdische en andere ballingen hebben de afgelopen decennia een toevluchtsoord gevonden in Zweden, evenals leden van Gülens beweging meer recentelijk. Volgens de Turkse staatsmedia hebben Zweden en Finland geweigerd 33 door Turkije gezochte personen uit te leveren.
Wat probeert Erdogan nu te bereiken?
Turkije wil dat Zweden en Finland de PKK en andere organisaties harder zullen aanpakken. In ruil dus voor Turkse steun voor hun toetreding tot de Navo. Een belangrijke eis zal naar verwachting zijn dat ze alle steun aan een Syrisch-Koerdische groep, de Koerdische Volksbeschermingseenheden of YPG, staken. Deze organisatie is een bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië. Volgens Erdogan is YPG een verlengstuk van de PKK.
Wat voor kaarten kan de Turkse president nog meer uitspelen?
Naar verluidt wil Erdogan het touwtrekken over lidmaatschap van Zweden en Finland ook uitspelen voor andere concessies, bijvoorbeeld van de Verenigde Staten. Zo wil Turkije weer meedoen aan het door de VS geleide F-35-straaljagerprogramma. De Turken werden uit dit samenwerkingsproject gezet na de aankoop van Russische S-400-raketafweersystemen. Als alternatief wil Turkije een nieuwe batch F-16-straaljagers kopen en zijn bestaande vloot upgraden. Ook kan Turkije met de Navo-troefkaart mogelijk meer geld vragen van Europa om de 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen in het land te ondersteunen.
Zijn de Navo-partners van dit alles onder de indruk?
Het is een diplomatiek spel. Ondanks het dwarsliggen van Turkije is de Amerikaanse president Joe Biden optimistisch dat Finland en Zweden uiteindelijk bij de Navo komen. Het Witte Huis liet weten er vertrouwen in te hebben dat de twee landen een efficiënt toetredingsproces zullen hebben dat tegemoet kan komen aan de zorgen van Turkije.
De Amerikanen verwachten Erdogan tevreden te stellen met kleine concessies. Turkijes dreiging met een veto zal de Turkse status in Washington en in de hele Navo ondermijnen, waardoor het beeld wordt versterkt van een land dat de uitbreiding van het bondgenootschap blokkeert voor eigen gewin. Daarbij stond Erdogan er juist goed op in Washington door Oekraïne te voorzien van de inmiddels befaamde Bayraktar TB2-drones, die een zeer effectief wapen werden tegen Russische tanks. Soner Cagaptay, een Turkije-expert bij het Washington Institute, zegt tegen persbureau AP: ,,Iedereen zal de bezwaren die verband houden met de PKK vergeten. Iedereen zeggen dat Turkije de uitbreiding van de Navo blokkeert.”
Probeert Erdogan met dit alles ook niet een beetje Poetin te vriend te houden?
Turkije heeft nauwe betrekkingen opgebouwd met zowel Rusland als Oekraïne en heeft geprobeerd zijn banden met beide in evenwicht te brengen. Erdogan heeft geweigerd zich aan te sluiten bij sancties tegen Rusland, terwijl hij Oekraïne dus steunde met de drones die hielpen Rusland de superioriteit in de lucht te ontnemen. ,,Het feit dat Erdogan het proces opzettelijk laat ontsporen, suggereert dat hij misschien probeert de sterke militaire steun die Turkije aan Kiev heeft gegeven in evenwicht te brengen met politieke steun aan Rusland”, denkt Cagaptay.
Wat betekent dit alles voor de binnenlandse Turkse politiek?
Erdogan heeft volgens waarnemers bliksemafleiders nodig in eigen land. Zijn populariteit heeft te lijden onder de stagnerende economie, torenhoge inflatie en een crisis in de kosten van levensonderhoud. Een confrontatie met Westerse landen over de emotionele kwestie van vermeende steun aan de PKK zou de president kunnen helpen zijn populariteit te vergroten en de nationalistische stemmen te verzamelen vóór de verkiezingen die momenteel gepland zijn voor juni 2023.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Finland vraagt Navo-lidmaatschap aan
De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de Navo aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. ,,Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan”, zei het staatshoofd. -
Babymeisje sterft nadat ze werd vergiftigd door verzorgster in crèche
Afgelopen woensdag werd een 11 maanden oud meisje bewusteloos aangetroffen in een crèche in Lyon, voordat ze stierf in het ziekenhuis. Het drama krijgt nu een schokkende wending: een kinderverzorgster heeft inmiddels toegegeven dat ze het kleintje een giftig product liet inslikken. De zaak roept sterke emoties op in Frankrijk. -
Navo houdt ook na oorlog Oekraïne grote troepenmacht op oostflank
Ook na de oorlog in Oekraïne houdt het Westen een omvangrijke troepenmacht langs zijn grenzen met Rusland. Andere troepen staan in een verhoogde staat van paraatheid klaar om te worden ingevlogen. De snelle reactiemacht van de Navo wordt acht keer zo groot. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Mr. Happy Face verkozen tot lelijkste hond ter wereld
De Chinese gekuifde naakthond Mr. Happy Face is zaterdag uitgeroepen tot 's werelds lelijkste hond. Met zijn witte dot haar en een tong die de hele tijd uit zijn bek hangt, liet de 17-jarige naakthond vrijdag een achttal concurrenten achter zich bij een verkiezing in de Amerikaanse staat Californië.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
update
Voorzitter partij Boris Johnson stapt op na verlies van twee parlementszetels
Oliver Dowden, de voorzitter van de Britse Conservatieve Partij, stapt op na tegenvallende resultaten in tussentijdse verkiezingen in twee kiesdistricten die donderdag werden gehouden. De Tories verloren beide zetels in het parlement. ,,We moeten inzien dat we meer moeten doen en dat gaan we ook doen, we blijven ons inzetten om de zorgen van mensen weg te nemen", reageerde premier Boris Johnson. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.