Volledig scherm
Rancho Tehema Road is verzegeld na een schietpartij waarbij zeker vijf doden vielen. © Network USA

Weer lukrake schietpartij in Amerika: vijf doden, meerdere gewonden

Bij meerdere schietpartijen, waaronder op een basisschool, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn in ieder geval vijf mensen gedood en meerdere kinderen verwond. De schutter vuurde op vijf plekken op mensen. 

Volgens de lokale autoriteiten schoot de man op kinderen die net op hun school aankwamen in Rancho Tehama, op zo'n drie uur rijden van San Francisco. Het is nog niet bekend hoeveel kinderen gewond zijn geraakt. Ook op vier andere plekken had de schutter het op mensen gemunt. 

De man had waarschijnlijk een bloedbad aangericht op de school als die niet in lockdown was gegaan: een procedure waarbij alle deuren op slot gaan en de kinderen zich verstoppen. ,,Er is meerdere keren geschoten op de basisschool'', aldus Phil Johnston, de assistent sheriff. ,,Ik weet niet hoeveel slachtoffers daarbij vielen.'' 

De man is door de politie doodgeschoten. De school is daarna geëvacueerd. ,,Het gebouw is helemaal leeg. We hebben de kinderen die daar waren naar een veilige plek gebracht.''


Volgens Jeanine Quist, een administratief medewerker van Corning Union Elementary School zijn er geen doden gevallen op haar school. Er zijn wel kinderen gewond geraakt. Een kind werd met meerder schotwonden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zo'n vijftig kilometer verder, gebracht. 

Sandy Hook

Juist vandaag begint de rechtszaak die de familie van slachtoffers van Sandy Hook basisschool aanspanden tegen wapenfabrikanten. In 2012 werden twintig kinderen en zes volwassenen vermoord tijdens een van de grootste Amerikaanse schoolschietpartijen. 

Twee weken geleden schoot een schutter nog 25 mensen dood tijdens een kerkdienst in 
Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas. Een paar weken daarvoor vielen er 58 doden in Las Vegas toen een man vanuit een hotelraam het vuur opende op concertgangers.