WHO waarschuwt voor dodelijk marburgvirus in Afrika
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea is het zogenoemde marburgvirus ook verspreid naar het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Vanwege een sterftecijfer van 62,5 procent en een hoge kans op verspreiding in andere gebieden waarschuwt de World Health Organization (WHO) bewoners om erg voorzichtig te zijn met menselijk contact. Maar wat is het marburgvirus precies?
Net als ebola is het marburgvirus een filovirus, een virale koorts die gepaard gaat met ernstige bloedingen. Viroloog Marion Koopmans legt uit: „Net als ebola komt marburg voor bij wilde dieren. Afrikaanse fruitetende vleermuizen zijn het reservoir.’’ Het virus dank zijn naam omdat het oorspronkelijk in de jaren 60 in het Duitse Marburg is ontdekt.
Gevaar
De WHO schrijft dat het sterftecijfer van het virus kan oplopen tot 90 procent, maar momenteel staat het op 62,5 procent. Mensen worden vooral besmet door langdurige blootstelling aan mijnen of grotten die worden bewoond door Rousettus-vleermuiskolonies. Hoe dit precies gebeurt, is nog niet bekend. „Er zijn een paar gevallen geweest waarbij mensen die in een grot met vleermuizen liepen, zijn besmet’’, zegt Koopmans.
Daaronder was een Nederlandse toerist die na een bezoek aan Oeganda in 2008 in het Leids Universitair Medisch Centrum is overleden. Als een persoon eenmaal is geïnfecteerd met het virus, kan dat zich verspreiden van mens op mens via direct contact met bloed, speeksel of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde of overleden mensen.
Uitbraak
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea, in het westen van Afrika, dook het virus ook op in Tanzania. Het is nog niet bekend of deze gevallen aan elkaar gerelateerd zijn of dat het gaat om twee verschillende uitbraken, zegt Koopmans. Ze vertelt dat er ook in Burundi verdachte gevallen zijn. „Vanwege de verspreiding in Tanzania en de risicoschatting van de WHO, die aangeeft dat ook voor de buurlanden het risico hoog is, hou ik er wel rekening mee dat de aanwezigheid van het virus ook bevestigd wordt in Burundi’’, licht zij toe.
Behandeling
Momenteel zijn er nog geen middelen bekend die het virus zouden kunnen behandelen. Wel is bij eerdere uitbraken van ebola gebleken dat de kans op overleven groter is als mensen snel een behandeling krijgen met bijvoorbeeld een vochtinfuus.
De WHO stelt dat het het belangrijkste is om mensen van het virus bewust te maken en gelijk mensen op te sporen die in contact zijn geweest met geïnfecteerden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Peruaanse politie neemt lading ‘nazi’-cocaïne in beslag die onderweg was naar België
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
Ook koning Charles heeft indirect even stilgestaan bij het overlijden van Tina Turner. Tijdens de wisseling van de wacht afgelopen vrijdag mocht de Band of the Welsh Guards namelijk het nummer The Best spelen van de koning, zo blijkt uit beelden van Forces News. -
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Henry Kissinger 100 jaar: ‘Super K’ of oorlogsmisdadiger?
Henry Kissinger, de invloedrijkste minister van Buitenlandse Zaken die Amerika ooit had, wordt vandaag 100 jaar. Sommigen vereren hem, anderen hebben zo hun bedenkingen. ,,Ik heb nog steeds moeite met zijn Nobelprijs voor de Vrede.’’ -
met video
Erdogan roept op tot eenheid, maar haalt wel uit naar rivaal Kilicdaroglu
De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten in zijn overwinningsspeech opgeroepen “in eenheid en solidariteit” samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers in Ankara.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
Tien vrouwen en twee mannen zijn met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat is gebeurd op verzoek van familieleden. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.