Volledig scherm
Een witte streep midden in het groene en bruine herfstlandschap van de Oostenrijkse Alpen © AFP

Witte piste in de groene Alpen: discussie om kunstmatige start van het skiseizoen

Het is een gek gezicht: een witte streep midden in een herfstachtig landschap. In het Oostenrijkse Kitzbühel is een piste aangelegd met sneeuw die is bewaard van vorige winter. Het leidde afgelopen weekend (weer) tot discussie.

Skiën op échte sneeuw in oktober, het kan dit jaar voor de vijfde keer in de befaamde wintersportplaats Kitzbühel in Oostenrijk. Daar is afgelopen weekend het skiseizoen geopend: er is een 700 meter lange, 60 meter brede skipiste met een laag sneeuw van 80 centimeter aangelegd.

Die is gemaakt met sneeuw van vorig jaar. Een enorme berg sneeuw, ingepakt in isolatieplaten en landbouwfolie, ligt sinds vorige winter opgeslagen. Tijdens de zomer smelt van de hoeveelheid afgedekte sneeuw maar zo'n 20 procent. Ook in Scandinavië hebben ze al twintig jaar ervaring met het zogenoemde snowfarming, op verschillende plaatsen kun je daar ook in oktober skiën (in niet-gletsjergebied).

Er zijn wel nadelen. Natuurorganisaties waarschuwen voor schadelijke effecten van de vroege sneeuw op de flora en fauna en voor de druk op de natuur omdat er meer toeristen naar het gebied komen. Ook zal de sneeuw tegen de drukke periode rond kerst alweer gesmolten zijn en worden dan toch sneeuwkanonnen ingezet. Hiervoor moeten grote hoeveelheden water aangevoerd worden, daarnaast is er kans op erosie. De autoriteiten stellen dat de snowfarming ecologisch verantwoord gebeurt.

Volledig scherm
Een van de eerste skiërs van dit jaar in het Oostenrijkse Kitzbühel. © AFP
  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.