Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen. © EPA

Wordt Spaanse kust opgeslokt? Delta verdwijnt met afschrikwekkende snelheid

videoDe januaristorm Gloria deed de delta van de Ebro bijna volledig onder water verdwijnen. Bewoners van het gebied waarschuwen al decennialang voor de gevolgen van de stijging van de zeespiegel én van het menselijk handelen.

Restaurant Vascos heeft weer een storm overleefd. Dankzij de muur van stenen en rotsblokken, bijna twee meter hoog, die het etablissement al tien jaar van het zeewater scheidt. Het restaurant komt langzaam op een schiereiland te liggen. Aan weerszijden is het water verder opgerukt. Toen het restaurant in 1956 werd gebouwd, was de zee 200 meter ver weg, en lag het achter hoge duinen. In 1990 was de zee 50 meter dichterbij gekomen, in 2000 stond het water op 20 meter van Vascos, en vier jaar later stond het eenvoudige bouwsel al met de voeten in zee.

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.