Zeker vijf doden bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: ‘Onbeschrijflijk’

Update / videoZeker vijf personen zijn om het leven gekomen bij een vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Een van de omgekomenen is een ervaren gids van een lokale reisorganisatie.

Op het eiland zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit.

Volledig scherm
© GNS SCIENCE VIA REUTERS

White Island ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van het Noordereiland. Het eiland zelf is onbewoond, maar er worden wel toeristische rondleidingen gegeven. 

Mensen op het eiland

Volgens de New Zealand Herald liepen er vlak voor de uitbarsting, rond 14.00 uur 's middags lokale tijd, mensen op het eiland. Op beelden van een camera die op de krater staat gericht, is te zien dat er mensen lopen vlak voordat de vulkaan uitbarst. Een van de gidsen die op het eiland werken, schrijft op Facebook dat hij net de vulkaan verliet toen die uitbarstte. Hij zegt dat collega’s, van een andere tour, nog op het eiland waren. ,,Ik hoop dat ze oké zijn.’’

Onder de gewonden zijn naar verluidt passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas dat in de nabijgelegen haven van Tauranga lag afgemeerd. Passagiers van het schip brachten een bezoek aan White Island. Op Twitter reageren personen die het eiland recent of in het verleden zelf bezocht. ,,Het ding hist en sist als je erop rondloop’’, zegt twitteraar @DutchCheryl. ,,Doodeng, dat dit dan opeens gebeurt.’’

‘Onbeschrijflijk’

,,Mijn god, de White Island-vulkaan in Nieuw-Zeeland barstte vandaag voor het eerst uit sinds 2001", schrijft Michael Schade uit San Francisco. Hij was pal voor de uitbarsting op het eiland met zijn familie. ,,Mijn familie en ik kwamen 20 minuten ervoor van het eiland, we stonden voor vertrek op de boot te wachten toen we het zagen.’’ Schades boot nam ook gewonden mee, die onderweg werden verzorgd. ,,Onbeschrijflijk.’’

Een geredde vrouw liep zware brandwonden op, maar hield zich ‘sterk’, laat Schade weten. Op videobeelden die hij maakte, is een muur van as en stoom op het eiland zichtbaar. Ook is een zwaarbeschadigde helikopter te zien. Ken Gledhill, van geologiesite GeoNet, zegt: ,,Globaal gezien, als het om vulkaanuitbarstingen gaat, is het niet zo groot. Maar als je zo dichtbij bent, is het niet best.’’

‘Zware brandwonden’

De eerste gewonden worden in een ambulance getild.
Volledig scherm
De eerste gewonden worden in een ambulance getild. © AP

Ook de Braziliaan Allessandro Kauffmann, die aan boord van een boot in de buurt van het eiland was, filmde het moment van de uitbarsting. Op de beelden die hij op Instagram zette, is te zien hoe de opvarenden lachen en van het uitstapje genieten. Een moment later, vult het beeld zich met as.

,,Sommige mensen hebben zware brandwonden op hun lichaam’’, schrijft Kauffmann, die deel uitmaakte van de eerste van twee trips naar het eiland. ,,We verlieten het eiland amper vijf minuten voor de uitbarsting. De tweede groep die na ons aankwam, kon niet op tijd wegkomen’’.

Volgens Kauffmann werd de tweede boot bedolven onder de as. ,,We schoten de mensen op het eiland te hulp’’, zegt de Braziliaan duidelijk geschrokken. ,,Sommigen zijn ernstig verbrand. Het is moeilijk erover te vertellen, we moeten maar hopen dat alles zo goed als mogelijk is.’’

Toeristen

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zouden er rond de honderd mensen op of rond het eiland zijn geweest ten tijde van de uitbarsting. Dat aantal werd later door de politie bijgesteld naar vijftig. ,,Onze gedachten zijn bij de slachtoffers’’, zo zegt Ardern in een persconferentie.

Een van de doden is een ervaren gids van een lokale reisorganisatie, White Island Tours. Voormalige burgemeester van Whakatane zegt tegen The New Zealand Herald dat het slachtoffer ‘een jonge energieke man was’. De website van het bedrijf waarvoor de man werkte, is offline gehaald en vervangen door een tekst die aangeeft dat er een ‘noodgeval’ gaande is.

De vulkaan op White Island.
Volledig scherm
De vulkaan op White Island. © AFP

Actiefste vulkaan

Premier Adern geeft aan later vandaag naar het gebied af te reizen. In het nabijgelegen Whakatane op het vaste land worden mensen behandeld die zijn gered. Sommigen zitten onder het as. Volgens onderzoeksinstituut GNS spuwde de vulkaan het as zo’n 3,5 kilometer de lucht in.

De vulkaan wordt constant gemonitord door wetenschappers, die de laatste weken al verhoogde ondergrondse activiteit waarnamen. Het Volcanic Alert Level werd daardoor onlangs nog opgeschaald naar niveau twee. Na de uitbarsting van vandaag is het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau vier.

De Maori-naam voor White Island is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. 70 procent van de vulkaan ligt onder water. Het eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.

Deze luchtfoto toont White Island na de vulkaanuitbarsting.
Volledig scherm
Deze luchtfoto toont White Island na de vulkaanuitbarsting. © AP