Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin (rechts) en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. © AFP

Zelenski en Poetin eens over strenger toezicht op wapenstilstand

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski willen de wapenstilstand in Oost-Oekraïne strenger gaan handhaven. Er moet een volledig staakt-het-vuren komen in de regio, zo lieten ze in een gezamenlijke verklaring weten. 

De twee leiders ontmoeten elkaar maandag voor het eerst en spraken een uur en twintig minuten. Ze hebben ook besloten dat er direct maatregelen moeten worden genomen om de situatie in het conflictgebied in de Donbass-regio te stabiliseren. Daar hebben pro-Russische separatisten hun eigen ‘Volksrepublieken’ uitgeroepen. Ook is gesproken over een gevangenenruil tussen beide landen.

Toch konden de beide leiders het niet overal over eens worden. Zo zei Zelenski tijdens de afsluitende persconferentie dat hij in de gesprekken duidelijk heeft gemaakt dat Oekraïne de volledige controle terug moet krijgen over de gebieden in Oost-Oekraïne. ,,Er is geen compromis mogelijk als wij dan gebied af moeten staan. Ik heb aangedrongen op het terugtrekken van al het wapentuig in het oosten van het land.’’

Poetin maakte echter duidelijk dat hij niet denkt dat Oekraïne de volledige controle terug moet krijgen. ,,Ik hoop dat de Oekraïense grondwet kan worden aangepast zodat de Donbass-regio een aparte status binnen het land kan krijgen.’’ Zelenski en Poetin zeggen allebei dat er meer plekken moeten komen waar burgers de regio in het oosten van het land in en uit moeten kunnen.

Ook slaagden ze er niet in cruciale kwesties op te lossen, zoals een tijdlijn voor lokale verkiezingen en de controle van de grenzen in het door de rebellen bezette gebied.

Nieuwe top over 4 maanden

Een grote doorbraak werd vooraf ook niet verwacht. Maar alleen al het feit dat Poetin en Zelenski elkaar ontmoetten, was een belangrijke stap na jaren van oorlog. ,,Dat we hier allemaal naast elkaar staan, zegt genoeg over onze intenties’’, zo reageerde de Franse president Emmanuel Macron. De ontmoeting, waarbij ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig was, vond plaats in Frankrijk. Er zijn afspraken gemaakt over een nieuwe top met dezelfde landen over vier maanden.

In het oosten van Oekraïne wordt al sinds 2014 gevochten door pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Daarbij zijn zeker 13.000 doden gevallen.

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.